Péče o vlasy v zimě? Bez hydratace se neobejdete

18. leden 2016

Tak zní rada vlasové stylistky Jany Burdové z Teplic – nezapomínejte vlasy hydratovat. Právě hydrataci kštice potřebují nejvíc lidé, kteří tráví hodně času ve vytopených prostorách nebo autech.

Zimní vlasové trable zná asi každý. Přijdeme domů, sundáme z hlavy čepici a ta nám “zelektrizuje“ vlasy. Podle vlasové odbornice Jany Burdové takovým vlasům chybí voda. „Úplně nejsnazší věc je vlasy lehce přejet navlhčenými dlaněmi.“ Tento efekt však nemá dlouhé trvání. Proto alfou a omegou péče o vlasy během zimního období je hlavně hydratace.

Maska vs. kondicionér – jedno, nebo obojí?

S hydratací nám pomáhají většinou kondicionér nebo maska. Ale jak tuto kosmetiku správně používat? V tom si prý ženy často neví rady. A mezi odborníky panují dva názory. První, že kondicionér se má aplikovat i po masce a druhý, že po šamponu by se měla nanést už jen maska a vlasy by se neměly přetěžovat kondicionérem. Přirozené pH těla je 5,5 a kondicionér ho nahradí. Protože voda má neutrální pH 7 – otevře vlas, po umytí tedy vlasy nejdou rozčesat. „Kondicionér má vždy lehce kyselé pH, aby vlas uzavřel, navíc vlasům dodává i lesk,“ vysvětluje Jana Burdová princip fungování přípravku.

Pokud se používá maska, nechává se déle působit, jde více do hloubky vlasů. Přestože se ideje vlasových specialistů odlišují, Jana Burdová má jasno: „Máte-li jemné vlasy, stačí jen maska a dobře vypláchnout vlasy, pokud máte vlasy silnější a hodně suché nebo dlouhé, vlnité až krepaté, můžete po masce použít ještě kondicionér.“

Rozčesání po umytí napoví

Nejjednodušší indikátor je: jdou vlasy po masce dobře rozčesat? Stačí maska. Nejdou rozčesat? Dáme ještě trochu kondicionéru a vypláchneme ho. Ideální je dávat masku jednou týdně. Pokud tedy myjete vlasy jedenkrát za týden, dávejte masku pokaždé. Hydratace z masky totiž vydrží právě sedm dní.

Poslechněte si, jestli je dobré používat po umytí vlasů kuchyňský ocet a jak dlouhé časové rozestupy byste měli mít mezi barvením či melírováním. Pohodový poslech vám přeje Eva Bucharová a Český rozhlas Sever!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.