Pažitka a medvědí česnek: Jak prospívají lidskému organismu?
Také si rádi pochutnáváte na tvarohu s pažitkou či s medvědím česnekem? Potom vězte, že tím ohromně prospíváte svému tělu.
„Vždycky, když půjdete do krámu pro vitamíny, je lepší sáhnout po té pažitce – je v ní totiž neuvěřitelné množství vitamínů...“ upozorňuje bylinkářka Dana Stříbrná.
Pokud tedy podle ní sníme denně lžičku pažitky v jakémkoliv pokrmu, máme vystaráno. Nejen že je nejzdravější, ale také se dá velmi jednoduše pěstovat.
Zdravý je také medvědí česnek, který je stravitelnější alternativou k tomu klasickému. Má nejen výborný vliv na trávení, ale také čistí střeva od parazitů a pomáhá proti žaludečním vředům. Funguje také při nachlazení – nejlépe v syrovém stavu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.