Pažitka a medvědí česnek: Jak prospívají lidskému organismu?

19. březen 2014

Také si rádi pochutnáváte na tvarohu s pažitkou či s medvědím česnekem? Potom vězte, že tím ohromně prospíváte svému tělu.

„Vždycky, když půjdete do krámu pro vitamíny, je lepší sáhnout po té pažitce – je v ní totiž neuvěřitelné množství vitamínů...“ upozorňuje bylinkářka Dana Stříbrná.

Pokud tedy podle ní sníme denně lžičku pažitky v jakémkoliv pokrmu, máme vystaráno. Nejen že je nejzdravější, ale také se dá velmi jednoduše pěstovat.

Zdravý je také medvědí česnek, který je stravitelnější alternativou k tomu klasickému. Má nejen výborný vliv na trávení, ale také čistí střeva od parazitů a pomáhá proti žaludečním vředům. Funguje také při nachlazení – nejlépe v syrovém stavu.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.