Parta nadšenců startuje sněžný skútr a protahuje trasy v Českém Švýcarsku

14. leden 2017

Sněžný skútr složili už před čtyřmi lety nadšenci v Doubici na Děčínsku. Teprve teď ho ale můžou pořádně otestovat. Až letošní zima jim totiž umožnila protahovat více než dvě desítky kilometrů bílé stopy.

V Doubici napadlo v těchto dnech kolem padesáti centimetrů sněhu, a tak parta čtyř nadšenců často startuje sněžný skútr. „Dneska jsem odklízel tak dvě hodiny, pak jsem si vzal skútr a začal jezdit,“ říká Zdeněk Holka, jeden z majitelů skútru. A další, Miloš Sváček, doplňuje: „Když napadne sníh, protáhneme lesní cesty kolem Doubice.“ Celkově protahují trasy kolem patnácti až dvaceti kilometrů.


Národní park České Švýcarsko je od roku 2000 jedním ze čtyř národních parků v České republice.
Jeho nejznámějším skalním útvarem je Pravčická brána, největší pískovcová skalní brána v Evropě.

Radují se z toho i běžkaři, kteří se můžou projet některými úseky Národního parku České Švýcarsko. „Samozřejmě máme povolenky na určené trasy, na Tokáni, v Kyjově, jezdili jsme na Chřibskou a na Vápenku,“ vyjmenovává Miloš Sváček.

Národní park České Švýcarsko je od roku 2000 jedním ze čtyř národních parků v Česku. Jeho nejznámějším skalním útvarem je Pravčická brána, největší pískovcová skalní brána v Evropě.

Nadšenci z obce navazují na tradici, kdy se kolem Doubice proháněli běžkaři. „Běžkařské stopy tady byly už před lety, ale prošlapávaly se pěšky,“ říká nezávislý starosta Jan Drozd. Podle něho je turisticky nejzajímavější trasa právě do Kyjovského údolí.

Parta nadšenců z Doubice před první letošní jízdou.
autor: dap
Spustit audio