Pamětníci si v Ústí nad Labem připomínají oběti „ústeckého masakru“ z roku 1945

31. červenec 2017

Je to právě 72 let, kdy se stal takzvaný „ústecký masakr“. Češi tehdy v Ústí nad Labem zaútočili na Němce, kteří tam žili. Doloženo je 43 obětí – například ústecký archivář Vladimír Kaiser ale odhaduje počet až do stovky. Pamětníci si tyto smutné události připomínají na mostě Dr. Edvarda Beneše.

Právě na tomto mostě se tragická událost odehrála. Dnes tu najdete pamětní desku obětem „ústeckého masakru“. Češi při něm některé Němce, kteří tehdy museli nosit bílou pásku, takže byli snadno rozeznatelní, házeli do řeky.

Ústecký archivář Vladimír Kaiser vyprávěl příběh, kdy v Labi skončila paní i s kočárkem, ona i dítě přežili, protože je z vody vytáhli holandští lodníci a schovali je. Pamětníci se shodují v tom, že na Němce útočili hlavně ti Češi, kteří přišli z vnitrozemí, často i příslušníci Rudých gard.

Přesný počet obětí není známý. Tehdy se totiž podle Kaisera nesměly německé oběti zapisovat do matriky. Historici doložili 43 mrtvých, pravděpodobně jich ale bylo mnohem víc.

Pamětníci si v Ústí nad Labem připomněli oběti „ústeckého masakru“ z roku 1945

K obětem je navíc nutné připočítat i 27 lidí, kteří ještě před pogromem zemřeli při výbuchu skladu munice v areálu bývalého cukrovaru v Krásném Březně.

Protože munici deaktivovali němečtí zajatci, mezi kterými byli i příslušníci SS nebo SA, tak se podle archiváře Vladimíra Kaisera po městě rozšířila zpráva, že právě oni výbuch způsobili a že jde o německou sabotáž. To odstartovalo hon na Němce.

Zatímco za socialismu si pamětníci tyto události připomínali spíš „tajně“, dnes už se o nich nemlčí a že k uctění památky obětí se přidávají i politici.

autor: hau
Spustit audio