Padělky nalezené v Ústeckém kraji v minulém roce: především prací prášky

25. leden 2020 12:27

Celníci v Ústeckém kraji objevili v loňském roce bezmála osm tisíc kusů padělků. Originály by přišly na téměř čtyři miliony korun.

„Mezi nejčastěji zabaveným zbožím byly prací prášky, obuv, hračky či oblečení,“ řekl mluvčí Celního úřadu pro Ústecký kraj Jiří Nejedlý. Padělky nacházeli celníci nejen na tržnicích, ale zejména v kamenných provozovnách.

Zatímco v předchozích letech vévodilo mezi zabaveným zbožím oblečení, loni se v žebříčku nejvýše umístily se 4159 kusy prací prášky, WC osvěžovače nebo herbicidy. Následovalo téměř dva tisíce kusů zdravotní a sportovní obuvy a dětské hračky, stavebnice a hrací kartičky. Těch bylo zabaveno 786 kusů.

02605188.jpeg

Celníci objevili v regionu také bezmála 227 tisíců kusů cigaret a 28 kilogramů tabáku, více než 38 tisíců litrů minerálních olejů a 2257 litrů lihovin bez řádného prokázání jejich zdanění. Zabránili tak daňovým únikům za 1,34 milionu korun.

Při kontrolách se našly rovněž téměř dva kilogramy omamných a psychotropních látek či prostředků k jejich výrobě. Především šlo o marihuanu, ale objeven byl i pervitin, kokain a další zakázané látky. Celníci je našli nejen v provozovnách či osobních vozidlech účastníků hudebních festivalů, ale i v zavazadlech cestujících vlakem. Na odhalení se velkou měrou podíleli speciálně vycvičení psi.

03099965.jpeg
zdroj: ČTK
Spustit audio

Související