Otakar Dušek – nejúspěšnější a nejoceňovanější český medailér, rodák z Mostu

23. říjen 2024

Ve světě je asi nejúspěšnějším a nejoceňovanějším českým medailérem. Otakar Dušek z Oseku u Duchcova dokazuje, že medaile nemusí vypadat vždycky tak, jak jsme zvyklí.

Narodil se v roce 1974. Vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou. Ještě na škole spolupracoval s Českou národní bankou, pro kterou navrhl mince k miléniu a k zasedání Mezinárodního měnového fondu a Skupiny světové banky v Praze.

S odbornou komisí ČNB se ale brzy názorově rozešel a vydal se vlastní neotřelou cestou.

Často se soustředí na politická a vojenská témata. Medaili připomínající bitvu u Kurska razil přímo tankem T34. Stříbrná pamětní medaile Jana Palacha má na jedné straně spálené rty, na druhé jeho poslední slova.

Originalitu nepostrádá ani medaile k 60. výročí bitvy u Stalingradu s průstřelem nebo medaile k 70. narozeninám Václava Havla obsahující otisk prezidentova prstu.

Otakar Dušek, který také působí jako pedagog, často zasazuje svou tvorbu do širšího kontextu natáčením dokumentů. Je rovněž autorem úřady nepovoleného památníku Jana Palacha a faráře Josefa Toufara na fasádě bývalého Borůvkova sanatoria v pražské Legerově ulici, kde oba muži zemřeli.

Duškovy medaile vlastní například bývalý americký prezident Bill Clinton, dalajláma nebo kambodžský král Norodom Sihamoni.

autor: Milan Knotek
Spustit audio