Osobnosti České republiky a covid-19: výběr těch, kteří už byli pozitivně testováni na koronavirus

2. září 2020

Jednou ze známých osbností, u kterých se nedávno potvrdila nákaza koronavirem, je hlavní hygienička Rážová. Tady je výběr těch, kteří už se v minulosti nemocí také nakazili.

Jako jedna první známých osobností v Česku oznámil nákazu koronavirem 18. března bývalý profesionální mistr světa v boxu a radní v Ústí nad Labem Lukáš Konečný, který se nakazil od jednoho ze svých svěřenců. U Konečného měla nemoc mírný průběh.

Lukáš Konečný

Na konci března oznámil nákazu koronavirem fotbalista Ladislav Vízek. „Týden jsem byl doma a měl jsem horečky. Žil jsem v domnění, že jsem nastydl. Sem tam se příznaky podobaly koronaviru, jenže člověk si to nechce přiznat,“ líčil tehdy fotbalista.

Když se mu začalo dělat lépe, dozvěděl se, že nákaza byla zjištěna u jeho kamaráda z mariáše. Po odběrech se dozvěděl, že se nakazil i on.

V březnu měl pozitivní test na koronavirus také bývalý hokejový reprezentant a současný šéf evropského skautingu obhájce Stanley Cupu St. Louis Jan Vopat. Podle některých médií se nakazil minulý měsíc i zápasník MMA Karlos Vémola.

V polovině března byl pozitivně testován podnikatel Daniel Křetínský. Šéf fotbalové Sparty uvedl, že předtím neměl teplotu, kašel ani jiné příznaky, jen lehkou rýmu a normálně pracoval. Testován byl pro podezření na přítomnost koronaviru ve svém okolí.

Šéf Sparty Daniel Křetínský

Onemocnění bylo 28. března potvrzeno také u emeritního biskupa Karla Herbsta, který musel být uveden do umělého spánku a napojen na umělou plicní ventilaci.

Počátkem května se zotavil z nákazy novým typem koronaviru přední český kardiochirurg Jan Pirk. Profesor Pirk byl zpočátku epidemie kritizován za zlehčování koronaviru. Označil ho za podobný chřipce. Za svým názorem si stál i po prodělání nemoci a byl jedním z 11 signatářů prohlášení, v němž některé osobnosti z Univerzity Karlovy vyzvaly k uvolňování opatření, protože může mít dopady na zdraví lidí i ekonomiku.

Nedávno onemocněla poslankyně a bývalá ministryně obrany a pro místní rozvoj Karla Šlechtová za ANO. Kvůli její nemoci skončilo v karanténě 13 poslanců.

Karla Šlechtová, ministryně obrany

S nemocí covid-19 zemřel 7. dubna ve věku 89 let v Praze historik Jan Křen, který se zaměřoval na česko-německé vztahy. Do Nemocnice na Bulovce byl převezen z domova pro seniory v Michli, kde se nákaza objevila na konci března. Křen byl asi nejznámějším člověkem, který v České republice podlehl přímo koronaviru.

Nepřímou obětí viru se pak stal známý hudebník a dlouholetý člen nejstarší československé folkové skupiny Spirituál kvintet Dušan Vančura, který zemřel ve věku 82 let.

„Měl zánět zubu a vzhledem k současné situaci nešel k lékaři. Zánět se mu rozběhl a skončil sepsí organismu,“ řekl tehdy člen kapely Jiří Holoubek.

zdroj: ČTK
Spustit audio