Oslavte Valentýna se svou láskou stylově - na litvínovském zámku!

12. únor 2016

Kněz jménem Valentýn kdysi ve starém Římě oddával mladé páry, a to i přesto, že to zakazoval císařský výnos. Svou neposlušnost zaplatil Valentýn životem. Byl umučen 14. února roku 269. A právě na jeho počest je tento den označován jako svátek zamilovaných.

Tradice rozšířená hlavně v anglosaském světě v posledních letech dobyla i střední Evropu. Srdíčka, přáníčka, květiny - to všechno ke Svatému Valentýnu prostě patří. V Litvínově na zámku si pro zamilované letos připravili i spoustu dalších valentýnských překvapení.

„Loni jsme tu právě na Valentýna otevírali výstavu Srdce ráj,“ říká Dáša Wohanková z litvínovského městského úřadu a pokračuje: „Letos jsme ji na valentýnský víkend doplnili výstavou svatebních šatů v obřadní síni nebo romantickým foto koutkem na nádvoří zámku.“

Litvínovský zámek

Po celý víkend bude také možné koupit si se slevou zámečky, kterými svou lásku můžete symbolicky zamknout na ozdobné mříži.

Zámecké nádvoří bude večer nasvíceno, takže si tu můžete vypít kávu v romantických kulisách. Valentýna ctí i výstava filmové techniky na zámku, kde se o víkendu budou promítat láskyplné tituly.

„Přidaly se i některé litvínovské restaurace se speciálním valentýnským meníčkem, v cukrárně u radnice budou k mání francouzské makronky a další sladké dobroty,“ říká Wohanková vědoma si tradičního českého rčení, že láska prochází žaludkem.

Spustit audio