Osek půjčuje lidem peníze na opravu domů, poškozených vichřicí

16. červenec 2015

Vážně poškozené tři až čtyři domy, dalších dvaceti pěti zničených střech, přes dvě stě popadaných stromů - takové byly následky vichřice v Oseku na Teplicku minulý týden. Město lidem na opravy domů půjčí celkem tři miliony korun. I dům Aleny Strádové byl po vichřici bez střechy.

„Hlavně ta střecha, která je stržená, rozbitá okna, vytopený a vyplavený celý dům, všechno zničené. I plot dole…“ popisuje Alena Strádová. „Půlku střechy to odneslo, byl to fofr. Tři vteřiny a bylo po všem,“ připojil se Václav Burda.

Město zatím vyplatilo 110 tisíc na jednorázové pomoci po deseti tisících. Zastupitelé nově rozhodli o tom, že na půjčky lidem dá Osek tři miliony z přebytku z minulých let. Lidé si podle nezávislé starostky Lenky Říhové můžou půjčit až 300 tisíc. Na splacení je až deset let, úrok je jen 0,1 procenta ročně. Zatím je na radnici jedenáct žádostí.

„Nejvíc žádostí je tam samozřejmě na střechy a střešní konstrukce. Hned za tím jsou opravy fasád a stavebních konstrukcí domů. Lidé mají ještě do pátečního poledne čas, aby si žádosti mohli podávat. Ten člověk si musí pouze vyplnit jednoduchou žádost, jenom nacionále, co se stalo, kolik chce půjčit a doplnit to fotodokumentací. Všechno ostatní už si zařídíme sami.“

Město má nejvíc škod na novém sportovišti. Musí nechat zbourat šatny a zázemí - po pádu dvou dubů statik označil budovu za nebezpečnou. Radnice hledá náhradu v podobě mobilních buněk. Sportoviště ale podle Říhové zůstane zavřené ještě nejméně dva týdny.

„Protože ta umělá tráva se musí kompletně vyčistit. To, co se dělá jednou za dva roky, to my tu děláme po měsíci. Je tam zasekaných hodně větví i ostřejších věcí, takže tam rozhodně nemůžeme nikoho pustit, dokud se to nevyčistí,“ uzavírá starostka Oseka Lenka Říhová.

autor: hau
Spustit audio