Ornitologové o víkendu počítali ptáky u krmítek. Pomáhala jim i veřejnost

10. leden 2022 08:36

Česká společnost ornitologická uspořádala o víkendu 4. ročník akce s názvem Ptačí hodinka. Do sčítání ptáků na krmítkách se zapojili i lidé z Ústeckého kraje. Výsledky pak pošlou odborníkům.

Data od lidí ze 4. ročníku Ptačí hodinky pomohou odborníkům v dlouhodobém monitoringu ptáků. Na sčítání stačí si vyhradit hodinu času a počítat ptáky nejen na krmítkách, ale i pod nimi nebo v blízkém okolí.

„Je spousta druhů, které sice na krmítko nejdou, ale jdou pod něj a jí ty zbytky, které vypadnou z toho krmítka,“ vysvětluje ornitolog Pavel Benda. Podle jeho zkušeností je nejlepší ptáky přikrmovat slunečnicovými semeny. „Pak taky ty lojové koule a oříšky, ty prostě milují,“ dodává ornitolog.

Zapisovat musí lidé od jednoho druhu vždy nejvyšší počet jedinců, které spatří najednou.

„Vidím, že tam mám dvě modřinky, po deseti minutách jich ale uvidím pět najednou, tak zapíšu jen tu pětku. Je to proto, že Ptačí hodinka je nejen akcí pro veřejnost, ale i vědecký výzkum,“ vysvětluje koordinátorka projektu Alena Jechumtál Skálová.

Akce Ptačí hodinka trvá až do neděle 9. ledna. Výsledky sčítání mohou lidé posílat buď rovnou přes formulář, který má ornitologická společnost na internetových stránkách, nebo poštou, a to nejpozději do pátku 14. ledna.

Spustit audio

Související