Oprava žatecké synagogy pokračuje. Do jejích oken teď skláři montují rozměrné vitráže

31. březen 2021 11:23

Na věži opravované synagogy v Žatci už zase září pozlacená Davidova hvězda. Budovu v roce 2012 koupil Daniel Černý a před rokem na její kompletní opravu dostal z evropských peněz 47 milionů korun. Do jejích oken se právě teď postupně se vracejí ozdobné vitráže.

Umělecký sklář Richard Kanta zapravuje se svými pomocníky velké skleněné tabule do okenních otvorů synagogy.

„Teď osazujeme ta okna v průčelí. Počasí nás přitom limituje – když je chladněji než 5 °C, tak to dělat nemůžeme, to by nám ten kyt nedržel. To si pak připravujeme další vitráže na dílně,“ popisuje Richard Kant.

Usazování nových vitráží do oken žatecké synagogy

Manželé Kantovi, Richard a Jitka, vitráže vytvářejí 30 kilometrů odtud, ve své dílně v Lubenci.

„Ta vitrážová skla, aby to bylo trochu cenově přijatelné, jsou strojově vyráběná. Jsou to válcovaná skla, na míru dělaná,“ dodává umělecký sklář.

Barevné vitráže vyplní prakticky všechna okna synagogy, s výjimkou těch půdních pod střechou.

Vitráže jsou výsledkem diskuze architekta s památkáři

„Už máme vitráže na té levé straně, zrovna dnes se začíná osazovat ta čelní strana,“ popisuje majitel synagogy Daniel Černý, který si instalaci hlavních vitráží nenechal ujít.

Inspiraci pro podobu mozaiky barevných sklíček, vsazených do sítě z ohýbaných olověných profilů, architekt čerpal z historie.

„Čerpali jsme z nějakých dobových fotografií, kde je vidět dělení toho skla. Samozřejmě tu barevnost jsme nevěděli, tak k tomu musel tvůrčím způsobem přistoupit architekt. Našli jsme ale i nějaké dílčí střípky, která tam mohly být, takže na základě takové dlouhé diskuze mezi architektem a památkáři vznikla tato podoba,“ dodává Černý.

Architektonický projekt na opravu synagogy je dílem žateckého ateliéru Huml a Vaníček.

Spustit audio

Související