Oprava mostu přes Labe ve Štětí za téměř 200 milionů korun začne v dubnu. Další miliony zaplatí kraj za dočasný přívoz

8. březen 2019

Za tři týdny začne generální oprava mostu přes řeku Labe ve Štětí na Litoměřicku. Práce tak do srpna příštího roku uzavřou spojení mezi oběma břehy. Řidiči ani pěší se tak přes most nedostanou. Lidem má ale sloužit přívoz přes řeku Labe. Kraj za něj zaplatí miliony korun.

„Budeme provádět práce na obou předpolích mostu, čeká nás rekonstrukce části vlečky, a také kompletní rekonstrukce mostu,“ zmínil po podpisu smlouvy loni v listopadu Tomáš Hajiš z firmy Strabag.

Vlastní práce začnou v dubnu. Lidé musí počítat s tím, že most bude poté 64 týdnů uzavřený. Řidiči budou muset kvůli tomu využívat pro cestu přes řeku Labe mosty v Roudnici nad Labem nebo v Mělníku.

Pěším a cyklistům ale bude sloužit přívoz přes řeku Labe.

„Protože máme na druhé straně obce, ze kterých nám děti chodí do základních škol a střední školy, máme tam vlakovou zastávku na rychlík do Prahy, kde spousta lidí jezdí do práce. Proto jsme předem upozorňovali, že požadujeme nějakou náhradní dopravu, alespoň pro cyklisty a chodce,“ uvedl před časem starosta Štětí Tomáš Ryšánek z ČSSD.

Dočasný přívoz by měl jezdit po většinu dne

„Ústecký kraj se po jednáních rozhodl, že dopravu mezi Hněvicemi a Štětím zajistí prostřednictvím přívozu. Bude pouze pro občany, nikoli pro auta,“ vysvětluje vedoucí krajského odboru dopravy Jindřich Franěk a dodává: „Aktuálně byl zpracován jízdní řád na každou čtvrthodinu, teď jednáme o jeho úpravě tak, aby jezdil každých 20 minut – tak, aby lépe navazoval na vlaky.“

Dočasné lodní spojení přes Labe nebude pro kraj zanedbatelnou položkou.

„Počítáme s tím, že pro letošní rok budeme potřebovat zhruba 25 milionů korun. Je to poměrně drahá záležitost. Musíme si uvědomit, že je jednorázová – jen pro to období rekonstrukce mostu,“ doplnil Jindřich Franěk z krajského úřadu.

Podle usnesení krajské rady zaplatí kraj za hodinu přívozu 4 800 korun bez daně. Celkové náklady na provoz přívozu během oprav mostu, tedy do srpna příštího roku, tak můžou dosáhnout až 40 milionů korun.

Samotná oprava mostu pak kraj, město Štětí a tamní papírny vyjde na bezmála 200 milionů korun.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související