Opoziční zastupitelé kritizují schodkový návrh rozpočtu města Ústí nad Labem

7. prosinec 2016

Ústí nad Labem by mělo příští rok hospodařit se schodkem více než 42 milionů korun hrazeným z úspor. Vedení města počítá s navýšením peněz do sportu a kultury. Školství a sociální oblast víc než letos nedostanou. Návrh rozpočtu jako málo rozvojový kritizují zastupitelé hnutí PRO!Ústí a Vaše Ústí.

V rozpočtu jsou navýšené peníze do kultury a sportu, naopak obvody, školská zařízení nebo domovy pro seniory přidáno nedostanou. Opoziční hnutí PRO! Ústí a Vaše Ústí považují návrh za málo rozvojový a jejich jedenáct zastupitelů pro něj hlasovat nebude.

Základní připomínky shrnul Martin Mata z hnutí Vaše Ústí: „Podle mě schodkový být nemusel, protože ty příjmy jsou dost podhodnocené. Abych ale jen nekritizoval, v té investiční části to je napravené. Tento rozpočet ale není pro rozvoj a nepočítá s žádnou dotací, to je podle mě zásadní pochybení.“

Martinu Krskovi z PRO!Ústí se zase nelíbí, že vedení města počítá se stejnými příjmy z hazardu jako v letošním rozpočtu.

„Je to důkaz toho, že se žádná regulace hazardu, která byla slibovaná, nepřipravuje. Pak jsou navýšení rozpočtu v různých kapitolách, které jsou velmi pochybné. Příští rok by měly být Vánoce zase o 800 tisíc dražší, aniž bychom viděli nějaký efekt,“ myslí si Krsek.

Krskovi v návrhu naopak chybí peníze na slíbenou opravu kapličky na hřbitově v Krásném Březně nebo městskou dendroložkou doporučené 3 miliony na obnovu alejí. Hnutí PRO! Ústí bude dávat pozměňovací návrhy.

autor: hau
Spustit audio