Omlazení na plastické chirurgii už nebolí. Smirkový papír nahradily lasery

Zatímco v minulosti plastičtí chirurgové pokožku omlazovali a zkrášlovali chemickou látkou fenol nebo drhnutím speciálním smirkovým papírem skoro do krve, dnes používají lasery.

Pokud na někoho zasvítíme laserem, tak sice hned zázračně neomládne, ale rozhodně je to zákrok velice efektivní a šetrný“, pochvaluje si MUDr. Blanka Vraspírová, plastický chirurg z Esteticusti a pokračuje: „Tzv. měkké lasery – biostimulační – používáme při hojení modřin nebo otoků. Chirurgické lasery jsou poněkud agresivnější, proto předem aplikujeme na kůži znecitlivující mastičku.“

Například laser v-beam působí na veškeré žilky nebo červené projevy na kůži. Řeší růžovku i lupénku na obličeji. Po dvou týdnech není na povrchu kůže nic vidět. Výsledky zákroku jsou trvalé.

Bílý úsměv díky laseru

Další druh laseru používají plastičtí chirurgové k bělení zubů. Na perfektně vyčištěné zuby nanesou speciální bělící gel a osvítí laserem. Už po prvním ošetření vidíte, jak se odstín zubů mění, i když hned po první aplikaci určitě nebudou žluté zuby sněhobílé. Důležitá je i domácí péče. 24 hodin po bělení se nesmí pít černá káva ani červené víno.

Paprsek, co odstraňuje vady na kráse

Frakční laser odstraní hnědé „stařecké“ skvrny na rukou, v obličeji i dekoltu. „Kůži natřeme znecitlivující mastičkou, necháme působit pod fólií, potom skvrny laserem odpaříme,“ popisuje Blanka Vraspírová. „Mikrostroupky se vyloupnou do 14 dnů. V létě je pak nutné používat ochranný krém s UV faktorem. Zákroky laserem děláme spíše v zimním období, zhojenou plochu je vždy potřeba chránit krémem s vysokým UV faktorem.“

Poslechněte si záznam přiloženého rozhovoru moderátorky Evy Bucharové s MUDr. Blankou Vraspírovou. Tématem povídání totiž nebyla pouze plastická chirurgie a laserová ošetření, ale například i zdobení těla piercingem. Dozvíte se, jaká jsou rizika, která hrozí při aplikaci takové ozdoby. Pohodový poslech vám přeje Český rozhlas Sever!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.