Odborná firma zjišťuje příčinu zápachu, který léta obtěžuje obyvatele ústeckého Střekova. Lidé sami můžou přispět svými poznatky

19. srpen 2021 10:14

Zdroj obtěžujícího zápachu na ústeckém Střekově se snaží najít odborná firma. Svými zkušenostmi můžou přispět i sami obyvatelé prostřednictvím internetového dotazníku.

Určit, co přesně zápach způsobuje, je obtížné. V areálu bývalé Setuzy je totiž několik různých provozů a ani měření Zdravotního ústavu v minulých letech přesně neurčilo zdroj – tedy konkrétní část výroby.

V dubnu 2019 zmizel kafilérní zápach z výroby mastných kyselin, protože firma Oleochem kvůli insolvenci zastavila provoz. Obyvatele Střekova teď nejvíc obtěžuje zápach, který je zřejmě typický pro výrobu jedlých olejů.

Současné měření provádí firma Odour, která má s areálem delší zkušenosti. Výsledky poskytne zdarma i střekovské radnici. Tentokrát dali odborníci na silo meteostanici, která měří směry a rychlosti větrů nebo i tlak. Údaje se každou čtvrt hodinu automaticky odesílají do centrálního počítače, kde se vyhodnocuje rozptyl emisí třeba z komínů, K vyhodnocení poslouží i aktuální zkušenosti od lidí, kteří je můžou posílat ještě do konce srpna prostřednictvím internetové aplikace – odkaz je na webu střekovské radnice a je tam i QR kód pro stažení aplikace do mobilu.

Aplikace umožňuje vyplnit nejen to, kdy a kde člověk zápach cítil, ale i co mu připomínal – v nabídce je celá škála různých možností. Také je možné uvést, jak silný mu zápach připadal a jaké bylo počasí. Navíc je možné připojit i vlastní poznámku.

Aby systém mohl data z meteostanice a tyto stížnosti správně vyhodnotit, je ale potřeba informace do aplikace zadat aktuálně, ne zpětně. Až bude mít střekovská radnice od firmy celkové výsledky, předá je podle místostarostky Aleši Kymličkové z ODS krajskému úřadu. Právě ten totiž firmám vydává integrované povolení k provozu a také kontroluje jeho dodržování.

Spustit audio

Související