Od příštího roku se v Ústeckém kraji rozšíří sociální služby pro lidi s autismem

29. listopad 2022 09:59

V Ústeckém kraji se od příštího roku navýší počet služeb pro lidi s poruchou autistického spektra. Vyplývá to z akčního plánu rozvoje služeb. Autistů v regionu stále přibývá. Podle krajské analýzy vzrostl počet lidí s autismem v regionu z 210 v roce 2010 na 750 v loňském roce.

Podle zástupců iniciativy Pomozte nám z PASti je navýšení počtu lidí s PAS dané i přesnější diagnostikou pacientů. Důvody dosud chybějící kapacity přiblížila členka iniciativy a předsedkyně spolku APLA Hana Kolenatá.

„Nebyla dostatečná komunikace mezi rodinami a vedením kraje. Nebyl proto přehled o tom, kolik tu takových rodin je, ani o tom, jak počet osob s PAS v Ústeckém kraji roste,“ vysvětluje Kolenatá.

Blýská se na lepší časy?

Péče o lidi s poruchou je mnohdy náročná a pečující členové domácností pak musí například omezovat svoje zaměstnání. Od příštího roku se ale počet služeb pro lidi s autismem v regionu rozšíří.

Například v Suchém na Teplicku půjde o 16 nových lůžek. „Pan Minařík otevírá nově lůžkovou kapacitu, v Brtníkách otevíráme novou kapacitu – ta patří pod nás. Vzniká také řada dalších, drobnějších – denní stacionáře nebo odlehčovací služby už i u stávajících služeb, které máme,“ shrnul náměstek hejtmana Jiří Kulhánek z ODS.

I po uvedeném rozšíření služeb je podle iniciativy Pomozte nám z PASti problém se západní částí Ústeckého kraje, kdy například na Mostecku zřejmě vezmou organizaci služby do rukou přímo rodiče.

„V západní části našeho regionu ty služby stále chybějí. Teď budu mít schůzku s jednou maminkou z Mostu, která by ráda provozovala nějaké aktivity pro osoby s PAS, tak uvidíme, na čem se dohodneme,“ vysvětlila Hana Kolenatá.

Právě na rozvoj služeb pro autisty na Mostecku, Chomutovsku nebo Lounsku se chce kraj v dalších letech zaměřit. Motivací má být pro poskytovatele i plánované vyčlenění 10 milionů korun z krajského rozpočtu, které by si mohly služby rozdělit nad rámec dotací.

S tím už počítají například v Ústí nad Labem. „Domluvili jsme se s naší pečovatelskou službou, že v tuto chvíli vyčlení kapacitu dvou míst právě na terénní práci. Velice rádi tak podpoříme úsilí Ústeckého kraje o nabídku této skupině osob s handicapem,“ dodal náměstek ústeckého primátora Tomáš Vlach z hnutí ANO.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související