Od letošního roku si u lékaře můžeme připlatit za nadstandardní péči

26. leden 2012

Odlehčená sádra, různé typy nitroočních čoček při operacích šedého zákalu nebo některé druhy očkování. To jsou věci, za které si u lékaře můžeme od letošního roku připlatit. Platíme tedy za lepší materiál, který má ale v důsledku stejný účinek jako ten hrazený pojišťovnou. Gabrielu Hauptvogelovou zajímalo, jestli je o tento nadstandard zájem.

Zdravotní pojišťovny by neměly platit za něco, co je sice dražší, ale vyléčí nás stejně jako něco levnějšího. To je důvod, proč si nadstandardní péči musíme platit my, pacienti. Co nadstandard je a kolik nás bude stát, to vzniká postupně.

Jak zjistila Eva Holá v kadaňské nemocnici - pacientům se připlácet moc nechce. Tento trend potvrdil i ředitel nemocnice v Kadani Josef Mašek: „Drtivá většina lidí využívá toho, co mají hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Plastové sádry si většinou pořizují mladší, aktivní lidé, sportovci...“

Platby za nadstandard jsou stále novinkou, nicméně v nemocnicích Krajské zdravotní - tedy v Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě, Chomutově a v Děčíně - o ně pomalu zájem stoupá. Příplatek za plastovou sádru je od zhruba sto padesáti do tří set korun. Za nitrooční čočku od necelých tří do třiceti tisíc.

Systém nadstandardní péče by měl fungovat i v nemocnicích Ty se k ní ale zatím stavějí váhavě. Podle lékařského náměstka liberecké nemocnice Jana Mečla je nadstandardní péče v plenkách a lékařská oddělení jsou teď ve fázi přípravy a kalkulování cen za jednotlivé úkony.

Možnost připlatit si za další služby budou mít pacienti od dubna, kdy začne platit nový zákon o zdravotních službách.

autoři: Eva Holá , hau , Eva Malá
Spustit audio