Od ledna 2025 se může opět měnit výše daně z nemovitosti. Změnil se totiž způsob jejího výpočtu

30. září 2024 15:30

Kvůli novele zákona se od ledna znovu změní koeficienty výpočtu daně z nemovitosti. Samosprávy můžou nejpozději 30. září změny odhlasovat.

Daň z nemovitosti se pro rok 2025 nemusí nezvýšit všude. Koeficient daný vládou v konsolidačním balíčku už zvýšil daň z nemovitosti pro rok 2024 – například Louny další úpravy sazeb vloni neudělaly, radnice však kvůli vládním změnám vybrala o 11 miliónů korun navíc.

Příští rok ubyde jeden z koeficientů, takzvaný koeficient „1,5“. Pokud by tedy radnice žádnou změnu neprovedly, daň by se kvůli tomu snížila zpátky zhruba na úroveň roku 2023. Aby se to nestalo, zvyšují města většinou sazby, které může stanovit samospráva – srovnají tak přepokládaný výběr peněz na letošní úroveň a s navýšením nepočítají. Tak je tomu například v Žatci nebo v Ústí nad Labem.

V Lounech se naopak rozhodli sazby pro příští rok navýšit. Například za byt tak průměrně lidi zaplatí o 200 korun víc než letos. Vedení města tím navíc do rozpočtu získá dalších zhruba pět miliónů korun.

Vedení měst a obcí mohou stanovovat rozdílné sazby pro různé druhy nemovitostí

Zastupitelstva mají možnost prostřednictvím vyhlášky stanovit rozdílné sazby pro jednotlivé typy pozemků nebo pro různé druhy nemovitostí.

Už pro letošek to tak mají například v Podbořanech, kde mají třeba lidé v rodinných domcích nižší sazbu než firmy v průmyslové zóně. Zastupitelé mají možnost stanovit i koeficient, kterým daň z nemovitosti sníží. Takto se rozhodli zvýhodnit bydlení v Bílině, kde pro byty a rodinné domy stanovili koeficient 0,5.

Prostřednictvím takzvaného opatření obecné povahy pak může město stanovit koeficient přímo pro konkrétní nemovitosti. Nejvyšší sazbu, tedy koeficient 5, schválilo vedení  Ústí nad Labem pro rok 2025 u pozemků a budovy hotelu Máj a také pro 18 domů ve vybydlené Sklářské ulici.

Důvodem jsou podle magistrátu časté výjezdy hasičů, policistů nebo strážníků a zvýšené náklady na úklid v těchto místech.

Spustit audio

Související