Od konce roku 2019 by se na „Švestkovou dráhu“ mohla vrátit pravidelná vlaková doprava

16. květen 2018

Na tzv. Švestkovou dráhu mezi Lovosicemi a Mostem se zřejmě vrátí pravidelná vlaková doprava. Chce jí tam obnovit firma AŽD Praha, která trať koupila od státu.

Pravidelná železniční doprava skončila na trati v roce 2007 a v současné době tam společnost provozuje turistickou víkendovou linku. O obnovení pravidelné vlakové trasy musí rozhodnout krajská rada.

Společnost investovala do modernizace trati, kterou používá také jako testovací polygon, desítky milionů korun. To přineslo například zvýšení rychlosti vlaků.

V obnovení provozu na železnici doufá generální ředitel AŽD Praha Zdeněk Chrdle.

„Byli bychom rádi, kdyby to dopadlo dobře. Vážíme si také podpory starostů, protože to neděláme pro sebe, ale pro lidi. Dnes je tu s námi i starosta Třebívlic, který také věří, že pokud se vlaky na trati rozjedou, najdou si své cestující,“ uvedl Zdeněk Chrdle po jednání s krajem.

Vlak, který z lovosického nádraží za chvíli vyrazí na Svěstkovou dráhu

Právě Ústecký kraj objednává a platí osobní regionální dopravu. Podle hejtmana Oldřicha Bubeníčka z KSČM by vlaky mohly jezdit místo do Lovosic až na litoměřické horní nádraží.

„Hodně by to pomohlo středoškolákům, protože v Litoměřicích je řada středních škol, na které mladí z obcí kolem Švestkové dráhy jezdí. Mladí by pak nemuseli přestupovat v Lovosicích, jak je tomu dnes,“ vysvětluje Bubeníček.

Slova hejtmana doplňuje Jakub Jeřábek z krajského odboru dopravy: „Jízdní řád, který jsme spolu navrhli, a který doporučujeme tak, aby zajistil dostatečnou atraktivitu trati, počítá s vlaky mezi Třebívlicemi a Litoměřicemi každou hodinu, dál pak, na úseku Třebívlice–Most, jednou za dvě hodiny.“

Obnovení pravidelné železniční dopravy na Švestkové linky by podle komunistického hejtmana Oldřicha Bubeníčka regionu pomohlo. O všem ale musí rozhodit krajští radní.

„Celý projekt by měl jít 25. května do rady, která rozhodne. Pokud rozhodne pozitivně, bude to pro nás velký závazek – musíme udělat spoustu věcí na trati i uzavřít objednávku na dodávku vozidel,“ doplnil generální ředitel AŽD Praha Zdeněk Chrdle.

Pokud se podaří dohodnout na obnovení pravidelného provozu, měly by se vlaky na trať mezi Lovosicemi a Mostem vrátit na konci příštího roku.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související