Od konce října přestanou po Benešově mostě v Ústí nad Labem úplně jezdit autobusy a trolejbusy

10. říjen 2022 14:37

Na konci října se v Ústí nad Labem uzavře na dva dny Benešův most. Silničáři na něm budou upravovat jízdní pruhy. Důležitá spojnice přes Labe pak bude sloužit pro cestu mezi Střekovem a centrem krajského města jen řidičům osobních aut a pěším. Podle hejtmanství bude toto opatření platit až do doby, než skončí kompletní oprava mostu.

„28. a 29. října se zcela uzavře most Dr. Edvarda Beneše v Ústí nad Labem pro veškerou dopravu, a to z toho důvodu, že na něm budou provedena drobná opatření – tak, aby se 30. října opět otevřel, ale už jen osobní dopravě,“ vysvětlila mluvčí hejtmanství Magdalena Fraňková.

Most je podle odborníků ve velmi špatném stavu. Omezena je kvůli tomu doprava, kdy v jednu chvíli může jet po mostě pouze jeden autobus nebo trolejbus.

Právě vozy veřejné dopravy budou od konce října jezdit už jen přes Mariánský most.

„Ze Střekova do centra města budou nasazeny autobusy na CNG. V okamžiku, kdy budeme mít dostatek parciálních trolejbusů, budeme autobusy na CNG nahrazovat jimi,“ shrnula ředitelka ústeckého dopravního podniku Simona Mohacsi.

Parciální trolejbusy jsou vybaveny baterií – mohou proto jet i v místech, kde není trolejové vedení. Dosud jich má ústecký dopravní podnik devět, na dodání dalších až 33 vozů pak uzavřel smlouvu.

S úpravou jízdních řádů kvůli omezení na Benešově mostě zatím Simona Mohacsi nepočítá: „Uvidíme, jaká bude zkušenost – zatím necháváme jízdní řády tak, jak jsou. Pokud by tam docházelo k nějakým prodlevám, tak dojde k nějakým dílčím úpravám. Zatím to ale nemáme v plánu.“

MHD se na Benešův most vrátí nejdřív v roce 2026

Ústecký kraj plánuje opravu Benešova mostu už několik let. Příští rok chce kraj postavit vedle Benešova mostu provizorní lávku přes Labe. Oprava Benešova mostu vyjde minimálně na půl miliardy korun. Zdražování ale cenu zřejmě ještě zvedne.

„To je jediná suma, kterou máme k dispozici oficiálně, nicméně pochopitelně všichni víme, jak to na stavebním trhu vypadá, proto logicky počítáme s tím, že ta cena bude vyšší,“ uvedl před časem krajský radní Tomáš Rieger z ODS.

Vlastní oprava Benešova mostu má podle být plánů kraje hotová do konce roku 2025.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související