Očkování zdravotníků vakcínou proti koronaviru v Ústeckém kraji začalo

30. prosinec 2020 16:34

Ústecký kraj přezvzal první várku vakcíny proti koronaviru. 975 dávek bude rozděleno mezi zdravotníky v takzvané první linii, 500 kusů dostane zdravotnický personál v Ústecké Masarykově nemocnici.

V Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem se začalo očkovat krátce po 14. hodině v pavilonu I, kde je očkovací centrum. Na zahájení čekala už asi dvacítka zdravotníků, mezi nimi třeba primář infekčního oddělení nebo ředitel zdravotnické záchranné služby. Jako první se nechala očkovat hlavní hygienička Krajské zdravotní Dana Vaculíková.

Očkovací dávky pro zdravotníky Masarykovy nemocnice jsou určené i pro Záchrannou zdravotní službu. První vakcíny tedy dostanou zdravotníci, kteří pracují s pacienty s koronavirem – tedy zdravotníci z oddělení plicní, emergency, anesteziologové a pracovníci na infekčním oddělení.

Podle hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera z hnutí ANO by měly být další dávky vakcíny zaváženy do kraje každé úterý. Během ledna by měl Ústecký kraj dostat zhruba 9 750 dávek.

Krajská zdravotní, která sdružuje 5 nemocnic v kraji, pošle do svých dalších zařízení, tedy do Děčína, Chomutova, Mostu a Teplic, očkovací ampule až z dalších dodávek. Teď je Masarykova nemocnice jediným zařízením v kaji, kde se vakcína skladuje, a to na hematologickém oddělení, kde k tomu mají vhodné mrazicí boxy.

Spustit audio

Související