Očkovací i testovací centra v Ústeckém kraji omezí přes svátky provoz. Na Štědrý den budou uzavřené i lékárny

23. prosinec 2021 09:04

Testovací místa na covid-19 v Ústeckém kraji přes vánoční svátky výrazně omezí provoz. Většina jich bude naplno otevřená opět až od pondělí 27. prosince. Očkovací centra v regionu jsou otevřená 23. prosince jen do 12 hodin, přes svátky se uzavřou úplně.

„Ty vánoční svátky ponecháme alespoň těm zdravotníkům, kteří se v těch očkovacích centrech nebo na JIP střídají, aby je měli trošku volnější,“ informoval vedoucí krajského odboru zdravotnictví a krajský koordinátor pro očkování Petr Severa.

Zájem je aktuálně o posilující dávky vakcíny proti koronaviru. Tu zatím dostala zhruba pětina obyvatel kraje a třetina všech dosud očkovaných. I kvůli tomu jsou čekací doby na třetí dávku delší.

„Očkujeme téměř 40 tisíc dávek týdně, řadu z toho přebírají díky bohu i praktičtí lékaři, kteří očkují čím dál tím více. Je pravdou, že v rámci rezervací termínů jsou první dostupné až v lednu,“ vysvětlil Petr Severa.

Provoz přes svátky omezují i odběrová místa a lékárny

Vedle očkovacích center omezila přes svátky provoz i odběrová místa. Jen dopoledne budou mít na Štědrý den otevřeno některé soukromé lékárny.

Zcela uzavřené pak budou během 24. prosince nemocniční lékárny krajských nemocnic.

„Lékárny, provozované Krajskou zdravotní, jsou na Štědrý den zavřené. V dalších dnech se otevírací doba liší svátečním režimem. Lidé tyto informace najdou na webových stránkách jednotlivých nemocnic Krajské zdravotní,“ uvedla mluvčí společnosti Krajská zdravotní Jana Mrákotová.

Podle běžného provozu pak budou v kraji fungovat pohotovostní služby.

„Standardní rozpisy služeb jsou pro všechny oblasti. Předpokládáme, že pohotovost bude normálně fungovat,“ dodal vedoucí krajského odboru zdravotnictví Petr Severa.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související