Očkobus v Ústeckém kraji ukončil provoz. Při poslední jízdě byl o vakcínu proti covidu-19 velký zájem

27. říjen 2021 08:28

Poslední jízdu očkovacího autobusu v Ústeckém kraji provázel velký zájem. Už na prvním místě, v Petrovicích u německých hranic, přišlo asi 30 lidí. Očkobus proto z parkoviště u obecního úřadu odjížděl oproti plánu se zpožděním. Na dalších zastávkách v různých částech Trmic si tak lidé museli počkat.

„Prodělali jsme covid-19 a čekali jsme,“ vysvětluje Libor z nedalekého Libouchce, proč na očkování s manželkou dorazili až teď. Zastávku očkobusu v Petrovicích uvítali, usnadnilo jim to cestování.

Zdeňka Doležalová je místní – také pro ni je očkobus ulehčením: „Mám doma nemocného manžela a někam do Ústí bych se nedostala, takže takhle je to super. Už jdu na třetí dávku.“

To Monika s manželem a malým synkem v kočárku to měla podstatně dál, asi 35 kilometrů. „Přijeli jsme z Košťan. Byla to naše nejbližší možnost, tak mě to donutilo. Budu chodit s dětmi na plavání – každý den bych se tak musela chodit testovat. V Teplicích jsem se sice zaregistrovala, ale už docela dlouho čekám, takže jsme teď využili očkobus. Je to bez registrace, takže to bude rychlejší,“ vysvětluje.

Očkobus v Ústeckém kraji vyjel naposledy. Trasa vedla z Petrovic do Trmic a zájem o očkování bez předchozí registrace byl velký

Za dva měsíce provozu najezdil očkobus po celém Ústeckém kraji stovky kilometrů. Během 20 výjezdů zastavil na 120 místech – vesničkách v odlehlých částech regionu, vyloučených lokalitách nebo na veřejných akcích, třeba na výstavištích v Lounech a Litoměřicích.

Zdravotnický personál naočkoval přes 1 000 lidí. Nápor přišel hlavně teď v posledních dnech.

„Po těch změnách, co ministerstvo zdravotnictví udělalo, je o očkování velký zájem. Narostlo to mnohonásobně. A co jsem se ptala, tak 90 procent lidí odpovídá, že jsme donutili tím, že si budou muset platit ty výtěry. Jinak si myslím, že ti, co chtěli být naočkovaní, tak ti už jsou,“ shrnuje vedoucí očkovacího týmu Věra Sloupová.

Podle krajského koordinátora očkování Petra Severy byl provoz očkobusu od počátku v plánu na dva měsíce. Kraj tak chtěl lidem ulehčit přístup k očkování, bez dojíždění a registrace.

Očkování bez předchozího objednání je ale možné i nadále – například denně v nemocnici Chomutově, v určitých dnech pak také v Děčíně, Rumburku, Kadani nebo v Žatci.

Spustit audio

Související