Očkobus bude v Ústeckém kraji jezdit minimálně do konce října

5. říjen 2021 08:56

Zhruba měsíc funguje v Ústeckém kraji tzv. očkobus. Jde o speciální autobus, který slouží jako pojízdná ordinace a lidem nabízí očkování proti koronaviru bez předchozí rezervace termínu. Dosud využilo očkování ve speciálním autobusu na 470 lidí po celém kraji.

„My jsme ze začátku trošku váhali, jestli to nebude takový cirkus na kolečkách, nakonec jsme ale zjistili velký zájem ze strany starostů a dalších zástupců různých obcí, tak jsme si řekli, že by to nakonec mohlo vypadat velmi dobře,“ říká hlavní hygienička Krajské zdravotní Dana Vaculíková.

Právě starostové ve vzdálenějších obcích přistupují k očkování lidí aktivně.

„Když máme jednotlivé zkušenosti s těmi obcemi, tak například ve Šluknovském výběžku jsou místa, kde člověk v podstatě nemá možnost se do toho očkovacího centra dostat, pokud nemá auto. Tam z takových míst k nám přivezli babičky a dědečky, abychom je oočkovali,“ popisuje Vaculíková.

Za měsíc provozu naočkovali zdravotníci v očkobusu přes 470 lidí

„Na každé zastávce se nám daří odchytit 5 až 10 osob. Za září se v očkobusu nechalo oočkovat 470 lidí, což si nemyslíme, že je úplně malé číslo. Je přitom vidět, že v těch vzdálenějších obcích ten zájem o to očkování tímto způsobem je,“ říká krajský koordinátor pro očkování Petr Severa.

Například 5. října odpoledne navštíví očkobus Hostomice, Světec nebo Kladruby na Teplicku.

„Navštívíme obce jižně od Teplic. 6. října například Mariánské Radčice, Louku u Litvínova a Litvínov, 7. října pak jedeme nad Chomutov – na Výsluní a do Křimova. 8. října nás čeká speciální jízda přímo po Děčíně, kdy zastavíme na více místech po městě,“ shrnul Severa.

Očkovací autobus má v Ústeckém kraji jezdit minimálně do konce října.

„Předpokládám, že pokud bude dál zájem, můžeme ho nechat v provozu. Například ale ani poslední dva týdny v říjnu už ty jízdy nejsou každý den,“ dodal Petr Severa s tím, že lidé si mohou v očkobusu vybrat vakcínu, a to z látky od společnosti Pfizer, nebo Johnson & Johnson.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související