Obyvatelé Žatce jsou mezi městy v Ústeckém kraji jedničkami v třídění odpadu

7. červen 2022 10:25

Každý obyvatel Ústeckého kraje loni vytřídil v průměru 47 kilogramů odpadů. Vyplývá to z výsledků soutěže Skleněná popelnice. Republikový průměr je přitom 53 kilo papíru, plastů a skla.

Z měst si v našem kraji nejlépe vedou obyvatelé Žatce na Lounsku. V Teplicích zase kromě obvyklých věcí začínají třídit i kuchyňský odpad.

Žatecká radnice obyvatele města motivuje k třídění například tím, že s tříděným odpadem lidé nemusí nějak daleko – podle nezávislé starostky Zdeňky Hamousové jsou v ulicích navíc i kontejnery na plechovky a kovový odpad a domkáři pak mají i popelnice na bioodpad.

V Žatci jsou navíc už roky v památkové zóně podzemní velkokapacitní kontejnery a na sídlištích také. Jejich výhodou je, že ušetří místo. Náklady na odvoz a skládkování odpadů ale stále rostou, proto za svoz odpadu musí od letošního roku obyvatelé Žatce platit, a to 900 korun za obyvatele.

V soutěži Skleněná popelnice uspěla i Doubice, Libčeves a Hoštka

Krajské soutěže Skleněná popelnice se účastní 352 měst a obcí zapojených do systému EKO-KOM. Soutěž má přitom čtyři kategorie podle velikosti obce.

Z nejmenších obcí nejvíc třídí lidé v Doubici ve Šluknovském výběžku. Podle nezávislého starosty Jana Drozda je to prostě tím, že je tam přátelská komunita obyvatel, která třídění odpadu bere jako samozřejmost. Obec se chce s okolními obcemi domluvit i na společném postupu svozu odpadu, aby všechny získaly výhodnější podmínky.

V dalších dvou kategoriích podle počtu obyvatel pak třídí nejlépe v Libčevsi na Lounsku a v Hoštce na Litoměřicku.

Teplice zkouší třídit také kuchyňský odpad

K třídění standardních surovin, jako jsou papír, sklo a plasty nebo bioodpad, se pomalu přidává i kuchyňský odpad. Za rok testování třídění v některých domácnostech v Teplicích skončilo v kompostárně více než 12 tun takového odpadu.

Toto množství by podle Evy Pavlíkové z odboru životního prostředí zabíralo v kontejnerech na směsný odpad zhruba polovinu jejich obsahu. Teplice proto sběr kuchyňského odpadu rozšířily o dalších 700 domácností a budou v tom i nadále pokračovat.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související