Obyvatelé Teplic si stěžují na nepořádek, který dělají lázeňští hosté z arabských zemí

8. srpen 2014

V Teplicích řeší soužití s arabskými lázeňskými hosty. Místní obyvatelé si totiž stěžují na nepořádek, který po sobě lidé z arabských zemí nechávají. Do lázeňské čtvrti Šenov musí každé ráno naběhnout úklidová četa a celou ji vysmýčit. Téma přinesla Mladá Fronta Dnes.

Arabští hosté přinášejí lázním hodně peněz. Problém je v tom, že hosté z Kuvajtu, Saúdské Arábie a Libye přijíždějí i s doprovodem. A tyto početné rodiny si do lázní přenášejí svůj způsob života - například rádi piknikují v parku U Koně.

Venku po nich ale zůstávají hory odpadků a obyvatelům centra Teplic vadí také hluk. Proto si stěžují. Arabové navíc často nedodržují dopravní předpisy.

„Ten problém není zdaleka tak vyhrocený, jak to vypadá, a řešíme ho nikoli pozdě, ale každý rok. Ale letos je hostů z arabských zemí mimořádně hodně oproti jiným létům a ty turnusy se střídají,“ tvrdí primátor Teplic Jaroslav Kubera z ODS a pokračuje:

„Takže když to jedné skupině vysvětlíme, přijede jiná skupina a problém začíná nanovo.
Problém je v tom, že jde o lidi ze zemí, kde bývá přes den 40 stupňů a oni jsou zvyklí žít venku a večer. A my jsme zvyklí jít v deset večer spát.“

Přísné represivní nástroje město použít nemůže. „My nemůžeme uplatnit nástroje, které například zástupci cestovek nebo muslimské obce navrhují, jako zabavovat auta, kola. To nám bohužel zákon nedovoluje. Nedovoluje nám ani dávat desetitisícové pokuty, můžeme dávat maximálně dva tisíce korun,“ vysvětluje primátor.

Podle něj je jedinou cestou osvěta. „Budeme každé skupině vysvětlovat, že se má chovat spořádaně. S městskou policií bude chodit tlumočník, protože jazyková bariéra je značná. Ve všech lázeňských domech každý turnus dostane letáky s předpisy o tom, jaké jsou zvyky a pravidla v České republice. Instalovali jsme informační tabule,“ vypočítává Kubera a dodává:

„Nebude nás to stát nic. Zaplatí to zástupci cestovních kanceláří, které sem klienty vozí. Strážníci pouze museli posílit hlídky v parcích. Slibujeme si od toho, že zmizí nepořádek. Ale tomu, že budou tito lidé venku, nezabráníme. Nemůžeme parky uzavřít plotem a ani to udělat nechceme.“

autoři: blč , Petra Hosenseidlová , kap
Spustit audio