Obyvatelé sídliště Chanov v Mostě podepisují petici proti výstavbě kontejnerového bydlení

15. říjen 2020 10:04

Zhruba stovka podpisů je zatím pod peticí, ve které lidé odmítají stavbu obytných kontejnerů na sídlišti Chanov v Mostě. Na problémovém sídlišti žijí většinou sociálně slabí v domech bez oken, dveří a s rozvody v havarijním stavu.

Podle autorů petice měl sběr podpisů skončit na konci října. Kvůli pandemii koronaviru ale bude možné připojit svůj podpis až do konce roku. Lidé odmítají stavbu tzv. modulového bydlení, protože si chtějí sami opravit zdevastované domy, ve kterých žijí.

„Nechceme do kontejneru, to v žádném případě,“ říká mluvčí chanovské komunity a spoluautor petice Ján Chromý. Vysvětluje také, proč petice vznikla: „Chceme, pokud se nám to podaří, aby ty bloky 6 a 10 šly do rekonstrukce, a my bychom si je mohli opravit svépomocí. Jsme ochotní dát do pořádku všechno, i to okolí, aby se tu udržoval pořádek.“

Obytné bloky číslo 6 a 10, o kterých Ján Chromý mluví, potřebují opravy oken, veškerých rozvodů, střechy i okapových svodů. Nutná je také oprava veškerých dveří, podlah a sklepů.

Podle Chromého se lidé z Chanova podíleli před mnoha lety na opravě obytných domů číslo 8 a 11.

„Podíleli se jak na zateplení, tak na opravách veřejných prostor, na těch chodbách. A nikdo neřekl, že by byla nějak špatně odvedené práce,“ konstatuje Chromý.

Město od svého záměru zřejmě neustoupí

Jenže město už v minulosti odmítlo opravu zdevastovaných domů v Chanově – v posledních letech jich naopak několik zbouralo. Zatím poslední demolice zničeného panelového domu se uskutečnila letos v září.

Primátor Mostu Jan Paparega z hnutí ProMost si nemyslí, že by petice chanovských obyvatel mohla záměr výstavby obytných kontejnerů změnit. Naopak věří, že až lidé uvidí vizualizace záměru, sami budou chtít v obytných kontejnerech bydlet.

Ján Chromý připouští, že si lidé podobu tzv. modulového bydlení neumí představit: „Jsou to lidé, kteří s tím nejsou obeznámení. Co to obnáší, jak se tam bude žít? To nikdo neví.“

Stavba obytných kontejnerů by měla na mosteckém sídlišti Chanov začít v příštím roce.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související