Most odložil výstavbu kontejnerových domů v Chanově. Letos ale chtějí zbourat další z vybydlených domů

4. srpen 2020 10:52

V Mostě se mělo letos začít se stavbou kontejnerového, tzv. modulového, bydlení na problémovém sídlišti Chanov. Město ale odložilo stavbu na příští rok, údajně kvůli čekání na navýšení kapacity přípojky elektřiny.

Zároveň chce Most v Chanově zbourat další zdevastovaný panelák, tzv. Blok 3. Na rozdíl od předešlých demolic letos poprvé bez státní dotace.

Podle vedení města může za odkad ČEZ. S tím ale firma nesouhlasí

„Vyvstal problém, že je potřeba navýšit kapacitu dodávek elektrické energie, a to u ČEZ trvá vyřídit 12 až 14 měsíců. Proto jsme tu akci posunuli na příští rok,“ vysvětluje primátor Mostu Jan Paparega z hnutí ProMost, proč dvacetimilionovou investici město odsunulo.

Mluvčí ČEZ Soňa Holingerová ale říká, že žádost, týkající se elektrické přípojky, město podávalo už před rokem.

„Za posledních 14 měsíců evidujeme v oblasti Chanova a Mostu tři žádosti o připojení. U všech bylo ze strany ČEZ Distribuce městu Most zaslán návrh smlouvy, který však nebyl ze strany města podepsán a nebyl zaplacen ani připojovací poplatek,“ shrnula Holingerová.

Vedení Mostu ale tvrdí, že žádost odeslalo na ČEZ teprve v červenci tohoto roku.

Ministerstvo pro místní rozvoj popírá, že by snížilo alokaci na demolici vybydlených domů

Letos chce město zbourat v Chanově poslední zcela zničený panelový dům, tzv. Blok 3. Původně Most žádal o dotaci na demolici Ministerstvo pro místní rozvoj, odkud ji dostal i v předešlých letech.

„Požádali jsme o dotaci tak, jako v minulosti. Té nakonec nebylo vyhověno – bohužel byla snížena alokace na tento program. My jsme ale oproti předpokladu, který byl někde kolem 9 milionů, to vysoutěžili za částku, která je hluboce pod 2 miliony. Proto jsme se rozhodli to zrealizovat sami,“ vysvětlil primátor Mostu Jan Paparega.

Jenže mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček odmítá, že by ministerstvo snížilo peníze na dotace.

„Ministerstvo pro místní rozvoj alokaci výzvy určitě nesnížilo. Všechny hodnocené žádosti, které byly formálně i věcně v pořádku, byly doporučeny k poskytnutí dotace. Město Most bohužel nesplnilo náležitosti, které stanovují zásady pro podporu programu. Bylo mu odesláno oficiálně vyjádření s odůvodněním neposkytnutí dotace,“ konstatoval Friček.

Záměr vybudování tzv. kontejnerového bydlení se stále nelíbí vládní Agentuře pro sociální začleňování ani lidem, kteří v Chanově žijí. Město je chce o výhodách takového bydlení přesvědčit ještě letos při představení konkrétních vizualizací.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související