Obyvatelé Brtníků na Děčínsku nesouhlasí se zbouráním historické budovy bývalé školy. Sepsali petici

8. listopad 2019 13:29

Ústecký kraj chce nechat zbourat v Brtníkách na Děčínsku bývalou školu. Stavba je z roku 1876 a v současnosti je v ní Ústav pro mentálně postižené. Kraj získal dotaci a plánuje ji zbourat a postavit místo ní novou bezbariérovou budovu. Místní s bouráním budovy nesouhlasí a sepsali petici. Pod ni se podepsalo více než 300 lidí. Krajský úřad ale tvrdí, že je budova ve špatném stavu.  

Ke spolku se ve snahách zabránit demolici bývalé školy připojila i obec Staré Křečany, pod kterou Brtníky patří. „Obec jednala na základě tlaku veřejnosti, v rámci záchrany této budovy bychom nabídli náhradní pozemky,“ říká k tomu starosta Starých Křečan František Moravec.

Proti je i Tomáš Brož z Památkového ústavu: „Všechno špatně. Škola je uprostřed obce, dotváří charakter té obce, je to prostě stará, autentická budova, měla by zůstat zachovaná. Těch věcí, co se tady zbořily, už je příliš mnoho.“

Krajský úřad už podle vyjádření tiskového odboru ukončil veřejnou zakázku a vybral firmu, která za 45 milionů starou školu zbourá a na jejím místě postaví nový objekt. Na tento záměr dostane kraj 40 milionovou dotaci.

O osudu budovy jednalo vedení Starých Křečan s prvním náměstkem hejtmana Ústeckého kraje Martinem Klikou, ten už se ale k věci vracet nechtěl.

„Pro mě to byla to nová informace, že tam je kolize s investičním záměrem,“ reaguje na to radní Miroslav Andrt, pod kterého spadá oblast sociálních věcí: „V návaznosti na tu petici, kterou předpokládám, že budeme probírat na krajské radě, tak si určitě udělám čas a rád se i v terénu seznámím s tou situací.“

Demolici bývalé školy v Brtníkách plánuje kraj na jaře příštího roku.

Spustit audio