Obří náklad dorazil do chemičky u Litvínova. Vážil přes 100 tun

31. březen 2017

Do chemičky v Záluží u Litvínova na Mostecku dorazil první ze šesti degaserů. Jde o zařízení pro výrobu polyetylenu. Cesta z Hradce Králové trvala tři dny. Víc než sto tunový náklad doprovázeli i energetici. Kvůli výšce nákladu museli na několika místech nadzvedávat elektrické vedení.

Trasu připravoval dopravce nadměrného nákladu zhruba 2 měsíce. „Nejhorší to bylo asi přes Mimoň a kruháče tam…“ konstatuje Michal Vodička ze speditérské firmy Rádl.

Nadměrný náklad budil po cestě pozornost. Lidé vycházeli z domovů a fotili si ho. V Lukavci jsou na podobné „divadlo“ lidé zvyklí – často tudy projíždí nadměrné náklady z Plzně do lovosického přístavu.

„My jsme na to celkem zvyklí, ale díváme se na to rádi. Jsou šikovní, obdivujeme je. Je to paráda,“ konstatují manželé Rychteských.

„Náklad má 6 metrů a 40 centimetrů, nejnižší závěsný bod elektrických kabelů je ve výšce 5 metrů a 70 centimetrů, takže to musíme nadzdvihávat,“ vysvětluje technik energetiků Jaroslav Čáp, který bude doprovázet i další nadměrné transporty, které z Hradce Králové do Záluží u Litvínova pojedou.

autor: bach
Spustit audio