Objevy a události týdne č. 10

4. březen 2007

Proč hynou americké včely, armáda versus termiti, přepočítávání indonéských ostrovů, samice a zbraně, první rozbor atmosféry exoplanety.

Ve Spojených státech záhadně vymírají včely - úbytek činí 30 až 70 procent. Mizení včel přímo ohrožuje produkci některých plodin, zejména ovoce, zeleniny nebo ořechů, jeho příčiny jsou však zatím neznámé. Podle vědců včely nejčastěji hynou na polích, a tak se zvažuje i možnost, zda některý z běžně používaných pesticidů neovlivňuje schopnost včel vracet se zpátky do úlu.

Malajsijská armáda se pustila do války s termity, "válečné operace" řídí speciální tým důstojníků. Termitům totiž zachutnalo vybavení vojenských základen, kterých má malajsijská armáda po celé zemi na osm desítek. Termiti neničí jen dřevo, ale pouštějí se i do betonových základů budov. Vojáci pro jejich partyzánskou činnost nemají ani to nejmenší pochopení a touží se jich co nejrychleji zbavit.

Kartografové dodnes netuší, z kolika ostrovů se skládá Indonésie - největší souostroví světa. Tamní úřady spustily před dvěma lety projekt, který by měl všechny ostrovy spočítat a prozkoumat. Dosavadní výsledky naznačují, že na mapách je spousta mylných údajů, dokonce i neexistujících zemí. Ze zhruba sedmnácti a půl tisíce indonéských ostrovů jich devět a půl tisíce dodnes nemá žádné jméno.

Antropologové, zkoumající v Senegalu chování šimpanzů, přišli s myšlenkou, že první zbraně v historii lidstva zřejmě vynalezly samice. Ty podle vědců neměly čas ani sílu konkurovat v lovu samcům, a zbraně stvořily proto, aby kořist dostaly dřív a snadněji. Šimpanzi dnes používají nástroje třeba při lovu nočních poloopic, které za pomoci klacků vystrnadí z jejich skrýší a pak se je snaží znehybnit nebo přímo zabít.

Skupině amerických astronomů z Goddardova střediska vesmírných letů se podařilo, údajně poprvé v historii, za pomoci spektrální analýzy částečně určit složení atmosféry jedné z planet mimo naši sluneční soustavu, plynného obra HD 209458b, který obíhá jednu z hvězd v souhvězdí Pegasa. V jejich vyšších vrstvách se podle vědců pravděpodobně nacházejí mraky, tvořené křemičitanovým prachem.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu 10/2007, 3. - 9. března 2007.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio