Obdivujte vzácného orla východního v chomutovském Zooparku

19. duben 2016

„Jde o vzácný druh, a tak je každé mládě po narození zapsáno do plemenné knihy a jeho další chov je sledován a hlídán,“ říká o novém obyvateli mluvčí zooparku Martina Pelcová. Devítiletý samec tam před několika dny přicestoval ze Zooologické zahrady v Tallinu.

V současné době si samec zvyká na nové prostředí a daří se mu dobře. V sousední voliéře bydlí jeho budoucí družka. „Naše samice už má zkušenosti s odchovem mláďat a tak věříme, že s mladým samcem vytvoří perspektivní chovný pár,“ říká zoolog Miroslav Brtnický.

„Zatím bydlí každý ve své voliéře. Samice by se asi chtěla pářit a to by nebylo dobré,“ vysvětluje Martina Pelcová, proč orlí pár zatím nemá společné bydlení. „Počkáme, až se postupně seznámí a poznají a dohromady je dáme až později,“ dodává.

Orel východní, devítiletý samec

Nejtěžší dravce světa chová chomutovský Zoopark od roku 2000. Ve volné přírodě se vyskytuje na Kamčatském poloostrově, v pobřežních oblastech Ochotského moře jižně až po řeku Amur a severně po Sachalin a Šantarovy ostrovy v Rusku. Je to částečně tažný pták se zimovišti na jihu Kurilských ostrovů a na ostrově Hokkaidō v Japonsku. Živí se rybami, převážně lososy, pstruhy a treskami.

Spustit audio