Obchodní akademie v Teplicích slaví 100 let. Výročí připomene sobotním Dnem otevřených dveří, módní přehlídkou dobových oděvů a výstavou fotek

30. září 2022 17:39

První česká obchodní akademie na severu Čech vznikla před 100 lety v Teplicích. Teď si škola stoleté výročí připomene sobotním Dnem otevřených dveří s módní přehlídkou dobových oděvů a výstavou fotografií. Předchází mu páteční večerní výstup na 45 metrů vysokou vyhlídkovou věž školní budovy, která patří mezi dominanty lázeňského města.

„Ta naše obchodní akademie byla první tady v regionu, v severních Čechách, která tady vznikla, do té doby byly německé,“ říká Olga Dlouhá, zástupkyně ředitele školy, která na obchodní akademii působí mnoho let. Byla i u toho, kdy se škola rozhodla svoji věž otevřít jako vyhlídkovou.

„Využíváme toho, že ji tu máme a při příležitosti lázeňské sezóny se sem mohou návštěvníci podívat. Předtím to tam bylo dost zdevastované a bylo potřeba to tam zpřístupnit, protože opravdu je tam vhled, jako odnikud jinud,“ doplňuje Olga Dlouhá.

Budova z červených cihel s bílým zdobením stojí na jednom z teplických pahorků v lázeňské části města a patří mezi výrazné dominanty Teplic. Teď se objeví i jako přívěsek na klíče, který pro obchodní akademii na 3D tiskárně vytvořili studenti průmyslové školy. Žáci z hotelovky zase připravili občerstvení a pomůžou s provozem improvizovaných kavárniček.

„Máme připravené výstavky z historie i současnosti školy, módní přehlídku ve stylu 30. let, tak jak chodili oblečení před sto lety, mohou posedět v kavárničkách, které zase nás přenesou do atmosféry 30. let,“ popisuje Olga Dlouhá.

Škola informuje na nástěnné malbě hned u vstupu do budovy, že školu studoval také letec František Fajtl, připomíná ředitel akademie Jiří Nekuda: „To je asi náš nejznámější, nejslavnější absolvent, maturoval tady v roce 1932 a měl tady 2 spolužáky, kteří v roce 1939 odešli do Anglie, ti dva se bohužel nevrátili.“

Byli to Antonín Zimmer a Pavel Kohn. Na obchodní akademii maturovali 24. června 1932 spolu s Františkem Fajtlem, jehož vzpomínky použili také tvůrci filmu Tmavomodrý svět.

 

Spustit audio