Občanské inciativy pochybují o oprávněnosti sobotního zásahu policistů

20. duben 2009

Během sobotního pochodu nacionalistů Ústím nad Labem policie zakročila proti jejich odpůrcům u hotelu Vladimir u kruhového objezdu. Některé občanské iniciativy pochybují o oprávněnosti a přiměřenosti zásahu. Nesouhlas s ním vyjádřil také majitel restaurace Maha4All, kde se zhruba 150 odpůrců pochodu shromáždilo.

Například iniciativa "V Ústí neonacisty nechceme" ve svém prohlášení mimo jiné píše:"Některá média označila všechny tamní odpůrce za radikální anarchisty, přitom většinu tvořili běžní občané města, studenti, místní obyvatelé a další lidé, kterým připadal projev odporu Iniciativy "Ukažte neonacistům záda" málo důrazný."
K vyjádření nesouhlasu s pochodem nacionalistů v ulicích vyzývala iniciativa "NeNaziProvokacím". I ta policejní zásah kritizuje:"Když se začal blížit neonacistický pochod, těžkooděnci a jízdní policie začali vytlačovat dav z rohu ulic před Maha, ačkoliv na tuhle akci měli spoustu času předtím a zásah nemusel být tak rychlý a tvrdý. I když lidi na policii neútočili, policie začala doprostřed davu házet dělobuchy, takže vznikla panika a při rychlém postupu těžkooděnců proti protestujícím došlo k lehčím zraněním. Když se někteří lidé snažili pomoci těm, kdo upadli na zem, dostali ránu tonfou. Policie rozdělila dav do několika skupin v ulicích Masarykova a Králova výšina, několik desítek lidí zůstalo zavřených v Maze, odkud je policie pouštěla po skupinkách ven."
Faktem je, u kruhového objezdu byla menšina těch, kteří chtěli pochod nacionalistů zastavit za každou cenu. Šlo především o příznivce Antify, krajně levicové organizace. Českému rozhlasu to někteří z nich potvrdili už během sobotního odpoledne a také po akci. Právě tito lidé byli v čele davu, hned u kordonu policistů. Na Králově Výšině jich bylo jen několik. Když neuposlechli výzvu policie, aby o několik desítek metrů ustoupili od kruhového objezdu, začali je těžkooděnci vytlačovat. K roztříštění skupiny použili dělbuchy, nejagresivnější jedince policisté zpacifikovali. Dva z nich mohou dostat pokutu za to, že neuposlechli policejní výzvu. V pohotovosti bylo na kruhovém objezdu i vodní dělo. Podle mluvčí policie Jarmily Hrubešové byli někteří z odpůrců ozbrojeni:"Ze záběrů z vrtulníku jsme jednoznačně viděli, že anarchisté u kruhového objezdu byli ozbrojeni. Zřetelně jsme viděli několik baseballových holí nebo klacků." Policie nechtěla připustit, aby došlo ke střetu pravicových a levicových radikálů.
Mezi odpůrci nacionalistického pochodu byla většina lidí, kteří svůj nesouhlas chtěli vyjádřit pouze pokřikováním a ukazováním transparentů. Jedním z nich byl vysokoškolský student Pavel.

Při zásahu policie nebyl nikdo vážně zraněn. V sobotu bylo v ulicích Ústí nad Labem přes 1400 policistů, z toho zhruba 900 těžkooděnců a příslušníků zásahových jednotek. V pohotovosti byly i vodní děla, obrněné transportéry a další technika. Policie také zabavila řadu zbraní - například baseballové pálky, boxery, plynové pistole, nože a podobně. Náklady na celou akci vyčísluje policie na minimálně šest milionů korun. Policisté nyní zkoumají záznamy pořízené během akce.
Podle ultrapravicových Autonomních nacionalistů měl pochod připomenout oběti spojeneckého bombardování města před 64 lety. Odpůrci pochodu však tvrdí, že jde jen o záminku k připomenutí 120. výročí narození Adolfa Hitlera. Autonomní nacionalisté chtějí příští rok svou akci zopakovat.

autor: hau
Spustit audio