O víkendu v Ústeckém kraji zavoní burčák. Chybět nebudou ale ani festivaly nebo letecká akrobacie

31. srpen 2022

První zářijový víkend v Ústeckém kraji je nabitý akcemi. Chybu neuděláte, ať už se vypravíte na Ústecké nebe plné letadel, Korozluky Fest nebo Den vína a burčáku v Brné. Můžete si ale také jít zasportovat k jezeru Milada a podpořit tak dobrou věc, nebo si užít Andělský koncert na děčínském zámku.

Sobota 3. září

Tentokrát by asi bylo jednodušší vyjmenovat místa, kde se nic neděje. Přesto se pokusíme dát vám pár tipů na zajímavé akce.

Ústecké nebe plné letadel

V sobotu od 10 hodin začíná také akce s názvem Ústecké nebe plné letadel – uvidíte vrtulníky policejní i armádní, seskoky parašutistů, průlet proudových letadel a akrobacie na motorových i bezmotorových letounech. Vstup je zdarma, ale parkování je placené – ovšem se slosováním parkovacích lístků o vyhlídkové lety.

Zapomenout bychom neměli ani na největší slavnosti chmele v Česku, 65. ročník Žatecké Dočesné.

Dočesná Žatec

Na návštěvníky čeká 44 stánků velkých i malých pivovarů. Doprovodný program organizátoři připravili na šesti místech. Jeho součástí je festival jídla a hudby, koncerty nebo pouťové atrakce. Začíná už v pátek v 18:00, ale bohatý program je nachystán i na celou sobotu.

Hry legrace a smíchu vás čekají v Jiřetíně pod Jedlovou – 3. září od 13 hodin se ve sportovním areálu můžete vy nebo vaše děti utkat v netradičních soubojích a disciplínách.

Spoustu muziky zažijete v Bílině – v amfiteátru Kyselka odpoledne vystoupí Atmo Music, O5 a Radeček, Michal Hrůza, Bára Poláková, Monkey Business. Ale na programu Dne horníků je té zábavy ještě mnohem víc.

Zámek Korozluky

Zámecký park v Korozlukách zve na sobotní 18. hodinu na Korozluky fest –účinkují skupiny Vomiště, Petr Kalandra Memory Band, Ivan Hlas Trio a další.

Pouťové oslavy se 3. září konají v Bečově. Ve 13 hodin začne vyhrávat Lounská 13, po ní vystoupí skupiny Turbo, Kabát Band CV a Reflex. V doprovodném programu si můžete užít různé atrakce, malování na obličej, dílničky a taky brazilské tance – dost možná, že zatančí i moderátor Zdeněk Lukesle.

Zapomenout bychom neměli ani na tradiční akci v Chlumci – rekonstrukci bitvy u Chlumce z roku 1813, doplněnou o bohatý kulturní program. Vše vypukne v 11:00 v Chlumci – Pod Horkou.

Hrdlo si můžete svlažit třeba na Žernoseckém vinobraní. Program začíná od 10.30, hrát budou skupiny No Name a Hlasoplet, ale uslyšíte i hudbu historickou, pro děti je připravené představení Divadla v pytli a samozřejmě dojde na košt...

Vinobraní Velké Žernoseky

Slavnosti vína si můžete užít také na nádvoří zámku v Děčíně, a to od 14:00. Hudební doprovod obstará Ledecká dudácká muzika, chybět nebudou ani stánky s občerstvením a regionálními produkty.

V Brné na Ústecku se také v sobotu nudit nebudete – pořádají tam Den vína a burčáku. Sraz je v 15.30 u kapličky, vyhrávat bude cimbálovka Dušana Kotlára a dorazí i sám císař Karel IV., který už se vzpamatoval z Císařského dne v Kadani minulý víkend.

Neděle 4. září

Přijďte fandit – 4. září ve 14 hodin bude startovat 7. ročník charitativního běžeckého závodu Běh upřímných srdcí u Jezera Milada v Chabařovicích. K účasti byla nutná registrace předem – ale dětské běhy budou startovat i bez předchozí registrace. Výtěžek tentokrát pomůže těžce nemocnému Vojtíškovi.

Zámek v Děčíně

Hudbou přímo andělskou se rozezní knihovní sál zámku v Děčíně. V 17 hodin začne pod názvem Na dechu andělů další z koncertů festivalu Lípa Musica. Poznáte mimořádně okouzlující zvuk starobylého hudebního nástroje cink, což je podivuhodný kříženec mezi žesťovým a dřevěným dechovým nástrojem, na který bude hrát světově proslulý muzikant Bruce Dickey. Koncert je hudební poutí od roku 1600 až po současnost, zpívat bude sopranistka Hana Blažíková a vystoupí také The Breathtaking Collective.

Retrodražba dřeva začne ve 14 hodin v Libouchci – přesněji řečeno na Havraní, kam se dá dojít po směrovkách od Ptačích rybníků. Je to akce připomínající skutečné dražby, které tu probíhaly před 100 lety. Tentokrát budou do dražby dány především historické fotografie obce a okolí na dřevě.

Hrad Pravda

Pro milovníky historie tu máme pozvánku na komentovanou prohlídku zříceniny hradu Pravda. Sraz je u mostu před vstupní branou ve 14.30, průvodkyní vám bude archeoložka lounského muzea Anastázie Ryšková. Podrobnosti najdete na webu Archeologické léto.

Už v 10 hodin začínají 4. září na nádvoří zámku v Teplicích divadelní hody. Nejdřív to bude pohádka Zvířátka a loupežníci, v 17 hodin vystoupí Ester Kočičková a Moody Cat Band a ve 20 hodin se můžete těšit na představení Příbuzné si nevybíráme.

Spustit audio