O víkendu si můžete v Ústeckém kraji užít masopustního veselí dosyta. Připravena je ale i řada dalších kulturních akcí

8. únor 2024

Masopustní dovádění o víkendu v Ústeckém kraji vrcholí. Vypravit se ale můžete také třebas na výstavu fotografií, do divadla či na koncert.

Sobota 10. února

Začínáme v Žatci – tamní Galerie U Radnice pořádá v sobotu od 18 hodin vernisáž nové výstavy. Své fotografie z přírody budou prezentovat Dáša Sulovská a Bedřich Klima. Fotografie jsou výsledkem dlouhého toulání přírodou nebo ještě delšího čekání ve fotostanu – ale obojí se vyplatilo, podařilo se jim zachytit jedinečné okamžiky.

V Lovosicích se v centru kultury Lovoš koná pátý ročník Čína Festu. Zváni jsou všichni milovníci čajů, tradiční čínské medicíny a cvičení čchi-kung. Čekají vás zajímavé přednášky, praktická cvičení i nahlédnutí do tradiční přípravy čaje.

Monkey Business to 10. února od 20 hodin rozjedou v hudebním klubu KNAK v Teplicích, a komu by to nestačilo, tak bude následovat afterpárty s DJ Čoninem.

Kapela Monkey Business

A teď už jen ty masopusty – začít můžeme třeba přímo v Ústí nad Labem – sraz je u Domu kultury v 11 hodin, masopustní průvod bude startovat v 11.20 a dojde na Lidické náměstí, které ožije masopustním veselím se vším, co k němu patří, a to až do 15 hodin. Těšte se i na zabijačkové laskominy, soutěže, program pro děti a další zábavu.

Hodně podobné to bude také v Kadani od 10 do 16 hodin. Dobré jídlo, pití, zábava a  postava dobrého vojáka Švejka patří ke kadaňskému C.K. masopustu, chybět nebude hudba a taky maškary a taky topení Morany.

V Nezabylicích na Chomutovsku zvou na masopustní zabijačku ve 14 hodin – čekají vás jitrničky, tlačenky, ovar i guláš a pro děti bude karneval se soutěžemi, tak nezapomeňte masku.

Masopust, maska, ženich

Folklorní soubory Dykyta a Lužičan připravily masopust v Krásné Lípě – sraz je ve 14 hodin na náměstí.

Jestli to máte blíž do Domaslavic a Háje u Duchcova, tak i tam ve 14.30 začíná masopustní průvod a o zábavu se postará Divadlo v pytli.

V Bystřanech na Teplicku vyrazí masopustní průvod s muzikanty a občerstvovací stanicí ve 13.30, tady se navíc bude soutěžit o nejlepší masopustní koláček a výhra stojí za to – je to model z dílny Nadi Moravcové.

A tak bychom mohli pokračovat –masopustní veselí totiž bude kralovat třebas také ve Varnsdorfu, a to už od 9 hodin. Program zpestří akrobati na chůdách, živá hudba.

Dost možná, že nějaký masopust bude i v nějaké vesnici blízko u vás, tak se rozhlédněte…

Neděle 11. února

Po ceý víkend od 10 do 16 hodin je pro vás otevřená Levandulová zahrada Anette v Klapém – tentokrát vám místo vůně levandulové nabídnou hlavně vůni jitrnic, jelítek a taky masopustních koblih. Nemusíte jen přivonět, můžete taky ochutnat.

Levandulová zahrada Klapý

V Městské knihovně v Lounech to také bude vonět – v době od 15 do 17 hodin se tam totiž bude soutěžit o nejlepší polévku pod heslem Polévka je grunt.

A když už jsme u polévky, pak polévku zdarma dostane každá maska na masopustu v Duchcově. Sraz je ve 13.45 v Sadové ulici. Průvod projde až na náměstí Republiky, kde už budou připravené zabijačkové hody a program plný zábavy a soutěží – a také ta polévka zdarma pro účastníky s maskou.

Karneval pro děti začne v 15 hodin v Mariánských Radčicích. O zábavu pro děti se postarají Zdeněk Lukesle a Alenka Skalová.

Jestli bude aspoň trochu přát počasí, vydejte se do zoologické zahrady v Děčíně, kde pro děti připravili interaktivní stezku s různými úkoly a luštěním tajenky. Ze správných odpovědí se budou losovat tři výherci a ti se mohou těšit třeba na originální triko a různé upomínkové předměty. Když to nestihnete dnes, nevadí – interaktivní stezka v děčínské zoo bude fungovat až do 18. února.

Loňská Noc snů v Zoo Děčín

Nesmíme zapomínat ani na nedělní pohádky. O Dlouhém, Širokém a Bystrozrakém hraje stálé loutkové divadlo v Lounech, začátek je ve 14 hodin.

Krysáci a ztracený Ludvík čekají na děti v Citadele v Litvínově – představení Divadla Za2 začíná v 15 hodin.

Do třetice zveme do Činoherního studia v Ústí nad Labem – v 15 hodin tu uvedou divadelní pohádku Karla Šiktance Svatojánský oheň.

Jestli ale jako dospělí dáváte přednost filmu, pak vás čekají hotové filmové hody v sále Hraničář v Ústí nad Labem – od 15 hodin to bude film Wonka, od 17.30 úsměvná komedie Jeden gól a v 19 hodin dokument Po prolomení ticha z cyklu Film a společnost. Následovat bude beseda s ombudsmankou ústecké univerzity Lucií Tesařovou.

Veřejný sál Hraničář, Ústí nad Labem

Vyrostly vaše děti z další velikosti? Potřebujete prodat menší velikost a koupit větší oblečení? Vyklízíte skříně a třídíte hromady oblečení, obuvi nebo hraček? Tak to přijďte na burzu dětského oblečení, bot, hraček a dalších doplňků pro děti do Domu kultury Střelnice v Rumburku! Začíná se v neděli od 10 hodin a potrvá do 15 hodin. Vstup pro nakupující je zdarma, pro prodejce je to 50 korun.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.