O víkendu se v Ústeckém kraji nudit nebudete – stačí si vybrat, kam se za kulturou vydáte

15. červen 2023

O víkendu má Ústecký kraj opět kulturně nabito. Koná se třeba Festival Kamenice v České Kamenici, Indiánský den v Brné nebo Bitva na Běhání v Chlumci. To ale není zdaleka vše…

Sobota 17. června

Už od čtvrtka žije Česká Kamenice Festivalem Kamenice. V sobotu program vrcholí. Odpoledne vystoupí David Koller, Katarzia, Čhave Romane a další muzikanti, na programu je i vědomostní kvíz s Doktorem Vševědem a Kalkulátorem ze známé televizní soutěže, filmy Banger a Kouř, soutěž v pití piva a krom dalšího taky kocovinová jóga v parku. Zdaleka to není vše, podrobný program najdete na webu Festivalu Kamenice.

Od 15. června se v České Kamenici koná Festival Kamenice

Hudba bude znít také v Církvicích – do tamního kostela si světoznámá varhanice Katta přiveze vlastní bílé varhany a její koncert má na programu autorské skladby. Začátek je v 16.45.

V sobotu ve 14.30 přímo u památníku Setkání Karla Maye s Járou Cimrmanem v Brné začíná indiánský průvod s Vinnetouem a Old Shaterhandem. Průvod se vydá do indiánského tábora, kde budou připraveny hry pro děti, jako je hod tomahawkem, lukostřelba a následně divoké křepčení kolem totemu. U mučednického kůlu očekávejme Vladimíra Hrona. Hudbu z dob dobývání Divokého Západu zajistí skupina Radka Stanka a New Rangers. Poté budou odchyceni nejstarší a nejvzdálenější účastníci, aby byli oceněni za statečnost. Účast v kostýmech vítána.

V Teplicích se v sobotu konájí Sousedské slavnosti - Živé Teplice. V Šanovském parku se od 14 hodin vystřídají různí muzikanti, pro děti je připravený program s tvořivými dílnami a sportovními workshopy, nebudou chybět stánky s autorskými výrobky a s občerstvením. Víc informací na webu Živé Teplice.

Kapela Nezmaři

A z Teplic je to kousek do Oseka – v 15 hodin tam startuje na koupališti Osecká kytara. Zahrají skupiny Portička, Bob a Bobci, Nezmaři a další, například Petra Černocká.

Chlumec a skupina historického šermu Honesta pořádají Bitvu na Běhání – došlo k ní v roce 1426 a 17. června od 10 hodiny si ji můžete připomenout na bojišti za Horkou. Čekají vás dobové tance a hudba, projížďky na koních, souboje rytířů i rekonstrukce bitvy.

Den otců se bude slavit 17. června od 15 hodin na hřišti ve Staňkovicích u Žatce – chybět nebudou rocková muzika, soutěže pro táty a také ukázky nejhezčích motorek. Můžete přijet i na té vaší!

A na závěr tu máme další velkou akci – už od pátka se v Podbořanech konají Podbořanské letní slavnosti. Hlavní program začne na náměstí TGM všechno v pravé sobotní poledne. Vystoupí Základní umělecká škola, dechovka Veselí muzikanti, skupiny Jih Band, Poetika, Jakub Děkan Band a další, bude otevřená tvrz Hlubany, na programu jsou i dílničky pro děti v muzeu a beachvolejbalový turnaj, nebudou chybět pouťové atrakce a o půlnoci začne disko s Karlem Fialou.

Neděle 18. června

Severočeské divadlo v Ústí nad Labem zve v neděli na 17. hodinu na operu Nabucco. Vášnivá a stále silná Verdiho hudba vypráví biblický příběh o utiskovaném židovském národu a jeho osvobození z babylonského zajetí, sbor Židů v této opeře patří k nejkrásnějším sborům celé operní literatury.

Ústí nad Labem - Lidické náměstí

Pokud fandíte jinému druhu muziky, může být pro vás tím pravým hudební multižánrový festival, který rozezní v neděli od 15 hodin Lesní kavárnu Kafáč v Bílině. Vystoupí folk-rocková skupina Laki Mari, světobežník Tim Scanlan a Marek Lepší s Gejzou Sendreiem.

Malá Paříž,  Malý Hamburk a Rogalo DC – zajímavý koncertní projekt, který se v neděli prožene Teplicemi, Ústím nad Labem a Děčínem. Začíná se v 15 hodin a protočí se tam různá hudební seskupení.

Tou červenou nitkou, která koncerty spojuje, je tentokrát skupina Taši delé, která skládá hold výjimečné zpěvačce a skladatelce Zuzaně Navarové. A má to dobrý důvod – právě 18. června by totiž Zuzana slavila narozeniny.

Ústecké hudební uskupení Taši delé

V Malé Paříži v Zahradním domě  v Teplicích vystoupí také litvínovská kapela Wan Men Sonk a další, Taši delé přijde na řadu v 19.15. Ještě předtím ale stihne v 17 hodin koncert v ústeckých Městských sadech v rámci cyklu Malý Hamburk, kde také zahrají i jiní muzikanti.

Nejdřív ale v 15 hodin zahájí Taši delé koncert na Smetanově nábřeží v Děčíně v rámci cyklu Rogalo DC, kde vystoupí i děčínská Základní umělecká škola a v 17 hodin zahraje brilantní houslista Milan Galyáš s projektem Galiani Gypsy Jazz.

Panenky v životní velikosti si mohly dovolit jen děti z bohatých rodin

Z nábřeží je to co by kamenem dohodil do oblastního muzea – děčínští muzejníci pro vás připravili nostalgickou hračkovou výstavu Jak bydlely panenky. Uvidíte hračkové pokojíčky z doby od roku 1890 do roku 1980, nádobíčko, bytové doplňky i nábyteček.

V rámci Divadelního léta v Mostě pak v neděli hraje Divadlo rozmanitostí pohádku O Zlatovlásce – na hradě Hněvíně od 14 hodin. Večer od 20 hodin se tam pak bude hrát pro dospělé komedie Sluha dvou pánů, která už víc než 250 let baví diváky na celém světě. Přijďte se podívat, jak komedii Carla Goldoniho pojali herci z mosteckého Městského divadla.

Spustit audio