O víkendu pokračují Dny evropského dědictví. Navštívit můžete i vilu, ve které sídlí Český rozhlas Sever

11. září 2015

Dny evropského dědictví nabídnou o víkendu řadu zajímavých akcí. Budete moct navštívit i běžně nepřístupná místa. Třeba i bývalou vilu továrníka Wolfruma, ve které už 70. let sídlí Český rozhlas Sever!

V sobotu i v neděli od 10 do 16 hodin si můžete prohlédnout Wolfrumovu vilu v ulici Na Schodech 10. Pracovnice Českého rozhlasu, který v budově sídlí, připravily pro návštěvníky také informační panely o rodu Wolfrumů, kterým patřila i budova Severočeské vědecké knihovny ve Velké Hradební. Ta je veřejnosti otevřená jen v sobotu od 9 do 13 hodin.

V sobotu budete moci zajít i do parní vodárny na střekovském nádraží nebo se podívat na střekovská zdymadla, rybí přechod uvnitř a také na vodní elektrárnu. Otevřeno má i vodní elektrárna Želina na Chomutovsku u Kadaně z roku 1908, která byla znovu uvedená do provozu po náročné rekonstrukci v roce 1995.

V Benešově nad Ploučnicí můžete od 11 do 15 hodin vidět Zámek plný her a Divadelní pohádku. Na duchcovském zámku 12. Září vystoupí Lenka Dusilová v rámci akce Benefice pro Reinerovu fresku. Jde o audiovizuální program v pavilonu pro Reinerovu fresku v zámecké zahradě ve prospěch projektu záchrany unikátního Reinerova díla (EHD).

Na zámku ve Velkém Březně můžete o víkendu shlédnout Hraběcí lásky - strhující příběh z historie zámku.

Zámek Stekník naplánoval pro návštěvníky komentované prohlídky o historii objektu a jeho stavební obnově, zájemci si mohou prohlédnout i nově restaurovanou kapli, nebo i "řopík" v barokní zahradě zámku.

Informace o všech dostupných památkách najdete na webových stránkách Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

autor: hau
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.