O trase plánované rychlodráhy v Ústeckém kraji budou v červnu rozhodovat krajští radní

18. duben 2024 10:11

Zhruba za dva měsíce by mohlo být jasno o trase plánované rychlodráhy z Prahy do Ústí nad Labem a saských Drážďan. Zastupitelé Ústeckého kraje totiž budou v červnu projednávat aktualizaci zásad územního rozvoje regionu. Pokud o umístění železnice nerozhodnou, jsou železničáři připraveni požádat o určení trasy přímo stát.

Aktualizaci zásad územního rozvoje Ústeckého kraje, tedy jakousi krajskou obdobu územního plánu, potřebují železničáři pro další přípravu vysokorychlostní dráhy.

„Ten červen je pro nás velkým přáním, protože trasování v Ústeckém kraji nám ovlivňuje nejen ty vzdálenější projekty, jako třeba Krušnohorský tunel, ale prodlužuje nám i výstavbu toho úvodního úseku z Prahy do Lovosic,“ vysvětluje Pavel Hruška ze Správy železnic.

Pokud nerozhodne kraj, mohl by variantu plánované rychlodráhy vybírat stát

Pokud ale zastupitelé žádnou z navržených tras v červnu neschválí, jsou železničáři připraveni se obrátit na ministerstvo dopravy, a to v rámci dílčího územního plánu. Trasu by tak vybral přímo stát.

Podle hejtmana Jana Schillera z hnutí ANO by to ale byla ztráta času: „My jsme tomu věnovali – nejen jako kraj, ale i jako všechny ty obce, které v kraji máme, spoustu času, abychom našli nějaký kompromis a nějakou variantu.“ V případě výběru trasy rychlodráhy státem se chce hejtman Schiller bránit.

Krajský úřad dostal na 600 vyjádření k navrženým variantám rychlodráhy. Do června je mají úředníci vypořádat a zastupitelé následně rozhodnou, kterou z tras podpoří.

S vedením rychlodráhy mají problém některé obce na Litoměřicku a odmítavě se proti plánům železničářů staví i Chlumec na Ústecku.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související