O studium na univerzitách třetího věku je stále větší zájem. Lákají jazyky i mezigenerační setkávání

6. říjen 2023 10:29

Během září se desítky seniorů hlásily do vzdělávacích programů univerzit třetího věku. Kromě ústecké univerzity je pořádají městské knihovny nebo střední školy.

V Lounech například zájemci v předmětu Světopis vyjíždí na studijní cesty po celém světě. Byli ve Spojených státech, Velké Británii a chystají se do Austrálie.

V Klášterci nad Ohří na Chomutovsku zas ty dříve narozené vyučují gymnazisté. Mezigenerační setkávání si přitom užívají obě strany.

„Člověk má pocit, že s nimi trochu omládnul – je s nimi legrace. Na angličtinu máme dva hochy, mají trpělivost s námi,“ chválí si Marcela Bernášková hodiny angličtiny, které vede student čtvrtého ročníku kláštereckého gymnázia Jan Vlasák. „Určitě mi to dává rozhled – vidím, že lidé různých generací mají jiné názory na svět,“ popisuje.

Největší zájem je o studium cizých jazyků

Univerzita třetího věku na gymnáziu v Klášterci nad Ohří nese název Poznáváme společně. V minulém školním roce se do předmětů zapsalo více než 60 zájemců z řad seniorů. V září to bylo o 20 více.

„Zájemců se hlásí víc a víc. Nejvíc je přitom každý rok lákají jazyky – němčina, angličtina, letos nově i italština,“ popisuje koordinátorka a učitelka gymnázia Dagmar Eichlerová.

V Lounech pořádá univerzitu třetího věku už 18 let tamní městská knihovna. Přihlášku letos podalo 370 studentů. Největší zájem je o předměty Vlastivěda, Evropis a Světopis. Studenti v jejich rámci podnikají exkurze do celého světa, veškeré náklady na cestu a pobyt si ale hradí ze svého.

„Před covidem to byly opakovaně Spojené státy americké, teď začínáme cestou do Skotska. Uvidíme, jak se to bude studentům líbit, protože příští rok se chystáme na exkurzi do Austrálie a na Nový Zéland,“ přibližuje ředitelka lounské knihovny Dagmar Kučerová.

V Lounech mají nově i univerzitu druhého věku

Absolutní novinkou nového školního roku je univerzita druhého věku. „Druhý věk je projekt pro lidi v produktivním věku – je to pro ty, kteří chodí do práce, takže počítáme s tím, že se tam mohou přihlásit lidé od dostudování střední nebo vysoké školy do doby, než se odchází do starobního důchodu,“ vysvětluje Kučerová.

Zájemce o studium univerzity druhého věku čekají v úvodním ročníku čtyři studijní předměty, například umělá inteligence, kresba a malba nebo filmový seminář.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související