O případné výstavbě větrných elektráren u Líšťan rozhodnou obyvatelé obce v referendu

22. březen 2024 09:04

Obyvatelé Líšťan na Lounsku mohou rozhodnout o stavbě větrných elektráren. V místním referendu budou odpovídat na otázku, jestli stožáry na výrobu elektřiny v sousedství obce chtějí nebo ne. Hlasování se uskuteční 22. března od 15:00 do 21:00.

Výstavba větrných elektráren a otázka jestli ano nebo ne vzešla z několika jednání zastupitelstva minulý rok. Vedení obce dostalo návrh investora a v prosinci, poté udělali v obci anketu. Vzhledem k tomu, jaký ohlas téma vzbudilo, kdy zájem hlasovat v anketě projevila skoro polovina obyvatel, rozhodli zastupitelé v lednu o vyhlášení referenda.

Lidé se mohou rozhodovat podle tří nejdůležitějších hledisek – peněz, vlivu na vzhled krajiny a dopadu na životní prostředí.

Stožáry mohou být až 175 metrů vysoké a pohledově ovlivní okolí obce. Lopatky vydávají při pohybu zvuk. Ten nesmí překročit přípustnou hladinu hluku, to ale vnímá každý člověk jinak. Finanční nabídka by obci při 20letech provozu čtyř stožárů přinesla do rozpočtu zhruba 50 miliónů korun.

Větrné elektrárny se považují za čistý zdroj energie – snižují závislost na fosilních palivech. V případě výstavby by si ale obec také chtěla klást podmínku, co se stožáry, až doslouží.

V několika obcích se 23. března uskuteční nové volby

V Libochovanech na Litoměřicku, pod které patří i Řepnice, museli vypsat nové volby po tom, co se mandátu vzdali tři zastupitelé a jejich počet klesl pod minimální požadovanou hranici.

Podobné je to i v Píšťanech na Litoměřicku, kde kvůli policejnímu vyšetřování z podvodu odstoupila starostka a s ní další čtyři zastupitelé. V obou obcích podali kandidátku dva subjekty. Volby se konají v sobotu od 7:00 do 22:00.

Spustit audio

Související