O práci strážníka v Mostě není zájem. Na pořádek bude dohlížet víc asistentů prevence kriminality

7. listopad 2017

Městské policii v Mostě chybí strážníci. Zájemci o tuto práci nepřicházejí. Vedení městské policie proto chce získat nové asistenty prevence kriminality. Ti by měli dohlížet na pořádek v ulicích města namísto strážníků. Teď jich po Mostě chodí devět, do konce roku by jich mělo být celkem 19.

Víc asistentů prevence kriminality Most v minulosti nikdy neměl. „Vzhledem k tomu, že máme nedostatek strážníků, a vyloučených lokalit ve městě, řekněme, přibývá, nebo se spíš ty problémy začínají rozkouskovávat po celém městě, potřebujeme víc pěších hlídek. Proto saháme po asistentech prevence kriminality. O tuto práci je velký zájem,“ konstatuje ředitel městské policie v Mostě Jaroslav Hrvol.

Jednou z devíti současných preventistek je Jaroslava Šperlová. Na služebně jsme jí zastihli jen chvíli poté, co absolvovala trénink sebeobrany. „Kde se vyskytnou problémy, tam jdeme. Nejčastější lokality, kde působíme, jsou takzvané „stovky“, „pětistovky“ a sedmistovky“. Takže nemáme určené lokality, ale jsme tam, kde je nás zapotřebí,“ popisuje svoji práci Šperlová.

Devítka stávajících preventistů se podle ředitele strážníků Jaroslava Hrvola osvědčila. Jejich oznámení o porušování vyhlášek nebo narušování pořádku zaměstnávají hlídky městské policie celý den.

A jak vnímají lidé asistenty prevence kriminality?

„Když jsem doma, tak vidím, že chodí. Jsou to mladí lidé, tak nevím, co by zmohli, kdyby se začalo něco dít, protože vím, co se tady občas může semlít,“ myslí si Lenka Götlerová, jedna z obyvatel problémových „stovek“.

Podle Jakuba Viktory je dobře, že město navýší počet preventistů, kriminalitu to ale podle něj nesníží: „Myslím, že je to dobře, ale že to nepomůže. Protože ti lidé tady jsou tak ostřílený, že se nebojí ani policistů. Takže takový člověk, který nemá žádná práva, nemůže udělat vůbec nic.“

Podle preventistky Jaroslavy Šperlové ale lidé většinou asistenty prevence kriminality respektují a poslechnou: „Ještě jsme se nesetkali se zápornými reakcemi. To znamená, že ti lidé opravdu respektují to, co jim říkáme. Je to všechno o komunikaci.“

autor: Jan Beneš
Spustit audio