O lidi s poruchou autistického centra se postará nové soukromé zařízení v Suché na Teplicku

15. červen 2023 14:02

V Suché na Teplicku vzniklo nové pobytové zařízení pro lidi s poruchou autistického centra. Spolek Sociální a zdravotní služby Teplice za něj zaplatil 47 milionů korun, z toho 40 milionů získal z evropské dotace. Ústecký kraj zařadil komunitní domov Doubravka do sítě sociálních služeb.

V novém domově je 12 jednolůžkových pokojů, z nichž vždy dva mají jedno společné sociální zařízení – s toaletou, umyvadlem a sprchou.

Vana je k dispozici ve zvláštní místnosti. „Jsou klienti, kteří nám řekli, že se jejich dítě vždy pouze jen koupe. Nakonec se tady také sprchuje, ale jsou klienti, kterým musíme vyhovět, protože autista má také nějaké své rituály,“ vysvětluje předseda spolku Tomáš Minařík.

„Zatím se nepotýkáme s žádnými konflikty – vycházejí si vstříc. Na druhou stranu jsou to lidé s poruchou autistického spektra – mají to sociální vnímání trochu jinak,“ shrnuje Gabriela Stanková, vedoucí domova, kde se průměrný věk současných obyvatel pohybuje kolem 20 let.

„V tuhle chvíli máme klientelu poměrně mladou. Zatím nám to všechno klape, takže si myslím, že to bude ideální – nastoupí sem k nám a společně pak budeme slavit ty 30. a 40. narozeniny,“ věří Stanková.

Klienti se v novém domově osamostatní

Dosud byli noví klienti domova většinou v péči rodiny, tady se osamostatní. Zapojují se už i do života obce. „Na naší nové vodní nádrži nám sázeli kytky, máme tady pro ně připravenu i možnost zametání v obci, takže si to vzali pod sebe, že Suchou budou celou uklízet oni,“ těší nezávislého starostu Modlan Lukáše Bartoně.

Někteří obyvatelé domova budou pracovat v komunitní prodejně občerstvení, v části otočené k silnici. Na ploché střeše je navíc vyhlídka, kam může každý, kdo zvládne vyjít po točitých schodech. „Tady vede cyklostezka na Doubravku a támhle je jezero Milada. Chceme, aby se tady lidé zastavovali,“ přibližuje Tomáš Minařík.

Pokud náhodné kolemjdoucí místo a celý projekt osloví, jsou v domově vítáni – třeba jako dobrovolníci.

Spustit audio

Související