O budoucnosti lomu ČSA s generálním ředitelem Severní energetická

6. červen 2024

Před necelým měsícem společnost Severní energetická ze skupiny Sev.en Česká energie oznámila, že přerušuje těžbu v lomu ČSA. K rozhodnutí o definitivním uzavření dojde v průběhu následujících měsíců. S postupným omezením provozu a následným dočasným přerušením těžby souvisí i hromadné propouštění zaměstnanců.

„Za poslední dva roky jsme systematicky upozorňovali na problémy v energetice. Podle nás je omezení těžby logickým krokem, který by měl udělat každý podnikatelský subjekt ve chvíli, kdy mu přestane vycházet ekonomika,” přibližuje aktuální situaci generální ředitel Severní energetické Petr Lenc.

Zatím bylo propuštěno 500 zaměstnanců, do konce roku pak bude v rámci druhé etapy propuštěno dalších 400 lidí.

„Naše těžební společnost zaměstnává široké spektrum lidí. Jsme přesvědčeni, že všichni propuštění si práci určitě najdou a snažíme se jim v tomto ohledu i pomáhat. 98 procent propuštěných si už novou práci našlo,” dodává Lenc.

Ukončení těžby podle něj závisí na mnoha aspektech. „Na mosteckém lomu jsou ještě nějaké zásoby, které by se daly vytěžit. V průběhu prázdnin budeme monitorovat trh a zjišťovat, zda by se dalo uvažovat o znovuotevření lomu. Pokud ano, ještě bychom na nějakou dobu lom otevřeli – zaměstnance bychom si přitom půjčili z naší další těžební společnosti. O tom všem se ale rozhodně během příštích několika měsíců,” vysvětluje generální ředitel Severní energetické.

Po lomu ČSA zůstane obří prostor pro další využití

Pokud by došlo k úplnému zastavení těžby, zbyde po lomu opravdu veliká díra. Podle Petra Lence se k těmto prostorům bude přistupovat jinak, než v jak tomu bylo například v případě Milady nebo Medardu.

V prostoru po lomu ČSA by mohly vzniknout nová místa k podnikání, která by přitom nijak neovlivňovala život v okolních městech a obcích.

Jak pomáhá Severní energetická propuštěným zaměstnancům? Kolik uhlí je v místech, kam už se kvůli těžebním limitům nemůže společnost dostat? A jaké má uhlí v dnešní době využití? Nejen to se dozvíte z výše přiloženého audiozáznamu.

autoři: Lenka Šobová , Petra Vališová
Spustit audio