O budoucí podobě jezera Milada poblíž Ústí nad Labem rozhodne mezinárodní soutěž

9. červen 2020 07:26

Jezero Milada a jeho okolí na rozhraní Ústecka a Teplicka čeká velká proměna. S budoucí podobou zatopeného hnědouhelného lomu pomůže mezinárodní architektonická soutěž, kterou právě vyhlásil Palivový kombinát Ústí.

Týmy složené z architektů, krajinářů, přírodovědců a dalších odborníků navrhnou, jak by v budoucnu mohlo okolí jezera vypadat. 

„Chceme, aby to byla jak urbanistická a krajinářská soutěž i soutěž na strategii území. Myslím si, že taková soutěž v Česku zatím nebyla,“ shrnuje Karolína Koupalová ze společnosti, která soutěž organizuje.

„Soutěžní týmy musí mít závazně architekta, krajináře, urbanistu. Doporučujeme jim ale, aby měly i ekonoma, stratéga, dopraváka, člověka na vodní stzavby a podobně,“ dodává Koupalová.

Vítězný tým v podstatě navrhne vizi budoucího rozvoje Milady a jejího okolí.

„Navrhnou prostorové uspořádání toho území, musí se ale dívat i na to, aby to bylo ekonomicky udržitelné. Musí hledat optimální model, jak se o to území starat, a musí pomoci Palivovému kombinátu nebo státu najít model, komu to do budoucna má patřit, aby to fungovalo,“ vysvětluje Koupalová.

Před lety se tu těžilo hnědé uhlí, o budoucnosti tohoto místa rozhodne architektonická soutěž

V první řadě jde v soutěži o přírodní a rekreační využití jezera, ale dotýká se i rozvoje sousedících obcí.

„Do našeho katastru zasahuje druhá část jezera Milada, téměř polovina, a když se tam podíváte směrem na západ, tak tam je vidět stará ocelárna. Naším velkým snem je, aby se jednou přeměnila v městskou zástavbu se službami, s ubytováním pro turisty. Chtěli bychom tím vytvořit nové Viklice, obec zbouranou kvůli těžbě. Tak bychom chtěli symbolicky vrátit osídlení zpět k Miladě,“ shrnuje jedno konkrétní přání nezávislý starosta Chabařovic Josef Kusebauch.

Státní podnik, Palivový kombinát Ústí, potřebuje podle ředitele Waltera Fiedlera především nalézt budoucí samofinancování jezera.

„Veškeré ty aktivity musí přispět k tomu, aby generovaly peníze na údržbu té vody, úklid celého areálu a samozřejmě péči o ty rekultivované plochy v okolí. Stát našim prostřednictvím hledá řešení, které nebude zatěžovat státní rozpočet – to bude pro mě to hlavní kritérium pro vítěze v té soutěži,“ shrnuje Fiedler.

Hodnotit bude devítičlenná porota, týmy se mohou hlásit do konce července, výsledky budou známy příští jaro.

Spustit audio

Související