O 200 lidí s kolapsy z vedra víc než loni ošetřili letos o prázdninách záchranáři v Ústeckém kraji

17. září 2015

Letní sezóna je pro záchranáře vždycky náročnější než jiná období roku. Například letos v Ústeckém kraji kvůli vedru zkolabovalo 700 lidí. Je to o 200 případů víc než loni.

Častým jevem letošního léta byly v Ústeckém kraji podle záchranáře Prokopa Voleníka případy alergických reakcí po bodnutí hmyzem, většinou vosou. Zatímco loni vyjížděli ke 145 takovým případům, letos už jich bylo 1089.

„Zhruba polovina z nich byly opravdu velmi závažné stavy. Druhá polovina byla díky medializaci závažnosti alergické reakce po bodnutí nějakým hmyzem, nebyla tak závažná. Ale přesto naše posádky i tyto pacienty na místě ošetřili.“

Policisté konstatovali, že vedro se projevilo i na nehodovosti. Zaregistrovali podobný trend i záchranáři?

„Nemůžeme zcela přesně určit, že vyvolávajícím faktorem těch nehod bylo horko. Byla zvýšená únava řidičů, zvýšená nervozita. Je to o prázdninách dáno i tím, že se jezdí na dovolenou, dělají se kolony, řidič je dlouho za volantem, nedělá si častější odpočinky, spěchá se do práce, z práce.“

Sanitka - interiér

Ani letecká záchranná služba nezahálela - žlutý vrtulník Barča vzlétl skoro 170krát, zhruba stejně tak často jako o loňských prázdninách. Záchranáři zasahovali v nepřístupných terénech a u vážných případů.

„Letecká záchranná služba zasahovala i u několika popáleninových traumat. Vybavuje se mi jeden z případů, šlo o malého chlapce, který na zahradě přepadl přes gril nebo ten gril přepadl přes něj a došlo tam k velmi závažnému zranění. Okamžitě byl transportován z té zahrady u toho rodinného domu na popáleninovou kliniku Fakultní nemocnice Královské Vinohrady,“ vzpomíná Voleník.

Konec léta? Požár chemičky v Litvínově a běžci na ústeckém 1/2maratonu

Mezi neobvyklé případy letošního léta řadí ošetření 26 dětí z táboře Opárno na Lovosicku. Po zkratu elektřiny u bazénu se jim nic vážného nestalo. Záchranáři byli také u srpnového výbuchu chemičky v Litvínově. Neošetřovali dělníky, ale hasiče.

„Hasiči byli vystavováni tomu žáru a byli vystaveni výbuchu, protože těch výbuchů bylo několik. Naše posádky tam prováděly ošetření a rychlé zaléčení našich kolegů, kteří byli z toho horka dehydratováni. Někteří z nich utrpěli barotrauma, tzn. poranění vnitřního ucha, sluchu, od tlakové vlny při tom výbuchu a následně byli převezeni do nemocnice. Při takovém zásahu se zvýší hladina adrenalinu, vzhledem k tomu, že jsou na tyto zásahy zvyklí, tak si nemusí uvědomit, že se jim tohle děje. A zjistí to až při střídání.“

Za konec letní sezóny považují záchranáři Ústecký půlmaraton. Letos ošetřili zhruba 30 vyčerpaných běžců s křečemi. Podle Prokopa Voleníka neposlechli své tělo a přepínali se. Nešvarem netrénovaných lidí při takových závodech je také to, že zbytečně často konzumují energetické nápoje a gely.

autor: hau
Spustit audio