O 120 milionů méně bude mít příští rok město Ústí nad Labem

14. listopad 2011

O 120 milionů méně bude mít příští rok město Ústí nad Labem. To je o deset procent méně než letos pro všechny odbory města Ústí nad Labem, jeho obvodní radnice a organizace města.

Na příští rok škrtnout deset procent - tak zněl požadavek primátora Víta Mandíka z ČSSD v úvodu příprav nového rozpočtu. To se ale nelíbí zastupitelům za ODS.

Například obvodní radnice se s primátorem dohodly, že se jejich rozpočty sníží jen o šest procent – kdyby totiž snížili rozpočty o deset procent, ohrozilo by to i běžné fungování, jako jsou například opravy chodníků.

Při snížení rozpočtu o 6% by se měla úsporná opatření týkat především provozu radnic. Ty uspoří také tím že sociální odbor by měl přejít na stát. V žádném případě by se spoření nemělo týkat úpravy zeleně. Obvody dostaly na zeleň letos celkem 40 milionů korun, tuto částku na zeleň chtějí zachovat.

Oproti letošním 95 milionům by ústecké obvody měly v roce 2012 tedy dostat jen 89,3 milionů korun.

Rozpočet města byl letos 1,5 miliardy korun, loni by tedy měl být o 120 milionů menší.

Je tedy jasné že se bude muset spořit – ODS ale odmítla plošné spoření – tedy týkající se například i mateřských a základních škol či městské policie.

Jan Řeřicha navrhuje, aby se škrtalo například v oblasti kultury a argumentuje tím, že když se doma musí šetřit, odpustíme si také nejdřív zábavu.

Jednání o závěrečné podobě rozpočtu ještě nejsou u konce, jasno bude až 15. prosince, kdy bude rozpočet schvalovat zastupitelstvo.

autor: hau
Spustit audio