Nový stacionář pro lidi s Alzheimerovou chorobou otevřel v Dubí na Teplicku

2. listopad 2012

V Dubí u Teplic je nově otevřeno zařízení pro trvalou péči o nemocné Alzheimerovou chorobou a stařeckou demencí. Lidé postižení touto nemocí ztrácejí pojem o čase a prostoru. Počet nemocných touto chorobou narůstá a kapacita podobných zařízení stále nestačí.

Alzheimerova nemocje trvalé onemocnění mozku vedoucí k řadě změn, v jejichž důsledku odumírají mozkové buňky a zhoršuje se fungování mozku.

Je velmi zákeřná - nejčastěji lidem vezme ponětí o čase, orientaci v prostoru a rozpoznávací schopnosti. Projevy nemoci mnohdy znemožňují rodině se o takto postiženého člověka postarat – často totiž musí být pod nepřetržitým dohledem.

Mezi šedesátým pátým a sedmdesátým rokem života jsou postižena dvě až tři procenta populace. Každých pět let se toto procento zhruba zdvojnásobuje. Ve věku nad osmdesát pět let trpí Alzheimerovou chorobou téměř polovina osob. V Česku žije v současné době asi sto třicet tisíc pacientů s touto diagnózou a každým rokem jejich počet narůstá.

Kapacita zařízení s péčí o pacienty je ale stále nedostačující. To byl důvod proč obecně prospěšná společnost Rezidence Tereza provoz domova se zvláštním režimem zahájila. Vysvětluje ředitelka Domova seniorů, kde Alzheimer centrum sídlí Lucie Jelínková: „Domov se zvláštním režimem je určený pro seniory, ale nejen pro ně. Alzheimerovou chorobou nebo demencí stařeckého typu mohou být postiženi i mladší lidé. Kapacita u nás je do počtu padesáti osob a péče o klienty je opravdu dvacet čtyři hodin denně.“

Zatím je nové Alzheimer centrum v Dubí dlouhodobým stacionářem, v budoucnu by ale mělo nabízet služby i jako denní stacionář.

autor: Jan Beneš
Spustit audio