Nové semafory v Litoměřicích fungují bez stálého zvukového signálu pro nevidomé

4. srpen 2017

Ťukání, cvakání nebo klepání. Tak lidé označují specifický zvuk, který vydávají semafory pro orientaci nevidomých. U nových semaforů v Litoměřicích na frekventované ulici Na Valech ale tento zvukový signál už není slyšet pořád. A jak se ukazuje, někteří obyvatelé ho postrádají. A to i přesto, že sami handicapovaní nejsou.

„Líbí se mi, když to pípá. Řídím se tím – vím, že když to přestane pípat, musím zmizet. A nemusím koukat nahoru na panáčka,“ shrnuje výhody zvukové signalizace paní Irena Štorkánová. Je jí už 80 let, a tak se, jak sama říká, raději dívá pod nohy než na to, jestli svítí stále zelená.

Na semaforech funguje nová technologie, která spustí akustickou signalizaci po vyslání signálu z dálkového ovladače, který mají nevidomí u sebe.

„Je to taková malá krabička, která nefunguje jenom na přechody. Lze jí použít také pro informace na dopravních terminálech, MHD, a u zajímavých budov, jako jsou památky, úřady, a tak podobně,“ vypočítává investiční technik města Litoměřice Ladislav Pošík.

„Semafory jsou spuštěné přibližně od druhé poloviny července. Od té doby jsme dostali podněty od vidomých občanů, kteří byli trochu zaraženi tím, že neslyší žádnou zvukovou signalizaci, a proto se začali zajímat, z jakého je to důvodu. My bychom rádi vysvětlili, že nevidomí tak nemají nebezpečnější přecházení. Ovladač má navíc dosah kolem 40 metrů, takže si ho mohou zapnout a pak jít po zvuku směrem k přechodu,“ vysvětluje zástupkyně tiskové mluvčí města Anna Hrochová.

Litoměřice teď uvažují o tom, že by byla signalizace spuštěna v době dopravní špičky tak, aby ji mohli využívat jak vidomí, tak nevidomí chodci.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio