Nové onkologické centrum za miliardy v Ústí nad Labem nevyroste

23. květen 2013

Nové Onokologické centrum za skoro dvě miliardy se v ústecké Masarykově nemocnici stavět nebude. Místo toho se zmodernizují současná pracoviště v Ústí nad Labem a Chomutově. Rozhodnutí dnes zveřejnila společnost Krajská zdravotní (KZ), která vlastní pět největších nemocnic v Ústeckém kraji. Podle předsedy představenstva Radka Scherfera ve zdravotnictví ubývá peněz, takže stavět novou budovu by byl luxus.

Ministerstvo zdravotnictví požaduje pro Onkologická centra dva lineární urychlovače, v Ústí nad Labem je ale jenom jeden. Proto má statut centra podmíněně do konce roku 2014.

Krajská zdravotní chce problém statutu vyřešit sloučením ústeckého a chomutovského pracoviště. V Chomutově jsou dva přístroje, ale jeden dosluhuje.

„Chceme proto požádat o dotaci z Integrovaného operačního programu ministerstva zdravotnictví. Pořídili bychom i jiné přístroje, třeba rentgeny,“ uvedl náměstek pro zdravotní péči KZ Jan Lami.

Tím by v Centru byly přístroje tři. Zároveň by pacienti nemuseli za biologickou léčbou dojíždět do Ústí nad Labem, byla by opět i v Chomutově.

Areál V Podhájí v Ústí nad Labem potřebuje rekonstrukci. Lami předběžně odhadl náklady na 300 až 500 milionů korun. Přesnější analýzu potřebných prací a peněz ale ještě vypracuje.

Pokud by ministerstvo s modelem Centra s pracovišti ve dvou městech nesouhlasilo, musela by Krajská zdravotní V Podhájí ještě dostavět prostory pro druhý lineární urychlovač.

„Pan ministr řekl, že se naším návrhem bude zabývat,“ řekl předseda představenstva KZ Radek Scherfer a dodal: „Stejný model funguje v Pardubicích a Hradci Králové.“

Podle vedení Krajské zdravotní je reálné, aby potřebné opravy a dokoupení přístrojů stihlo do konce příštího roku.

autor: tsch
Spustit audio